Museum onthult legendes in kruidentuin

De kruidentuin van het openluchtmuseum.


Iedere dinsdagavond, vanaf nu t/m 14 augustus 2012, nemen de bevlogen als deskundige rondleiders van het Openluchtmuseum bezoekers mee langs de prachtige tuinen in het Nederlands Openluchtmuseum. Deelnemers kunnen genieten van de avondzon, de zingende vogels en rijk bloeiende planten in het verstilde museumpark.

Dit jaar is er speciale aandacht voor ‘Planten en hun legenden’. Onlangs verscheen het gelijknamige boek van Jurrie Meulenhof en Sophieke Nijhuis (verbonden aan de kruidentuincommissie van het Openluchtmuseum). De verhalen gaan over het gebruik van planten in de mythologie, religie, hekserij, folklore, heraldiek, Mariaverering en bloementaal. De museale Kruidentuin werd aangelegd in 1927 en bestaat dit jaar 85 jaar. De gidsen nemen bezoekers mee langs keukenkruiden, geneeskrachtige planten, verfplanten, ‘legendeplanten’ en door de kloostertuin.

Elke zomeravondrondleiding start met een korte inleiding door een betrokken spreker (o.a directeur Pieter-Matthijs Gijsbers van het Openluchtmuseum en Alex van Hooff van Burgers’ Zoo).

Oude gewassen
Huttentut, hop, cichorei en wede; allemaal gewassen die ooit in ons land werden verbouwd. Werden ze geteeld door keuterboeren of de Groningse herenboer. Waarom was spurrieboter zo gewild? En is er nog toekomst voor oude cultuurgewassen in ons land?, dat zijn allemaal vragen die aan bod komen. In de kwekerij groeien de planten en fruitbomen die ook de tuinen van de historische huizen en boerderijen sieren. Hier wordt gezaaid, gestekt, afgelegd, geënt en aangeaard. Kom zelf genieten, leren en bewonderen.

Informatie
Rondleidingen op dinsdagavond 10, 17, 24 en 31 juli en op 7 en 14 augustus 2012.
Aanvang: 19.00 uur, duur, ca 1,5 uur.
Kosten: € 7,40 p.p. incl. parkeren en een kopje koffie.(Gratis deelname met vrienden/museumkaart).
Nederlands Openluchtmuseum, Schelmseweg 89, 6816 SJ Arnhem, Tel: 026 357 61 11, www.openluchtmuseum.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.