Toonder documentaire in het Stripmuseum

Toonder documentaire in het Stripmuseum 9

“Heer Toonders Denkraam” documentaire toevoeging aan de tentoonstelling “Waarom is Bommel een beer?”

In het Nederlands stripmuseum wordt de tentoonstelling “Waarom is Bommel een beer?” uitgebreid met een documentaire. “Heer Toonders Denkraam” is een portret van de verhalenverteller ter ere van zijn 100ste verjaardag. De documentaire is gemaakt door Hans Polak en van woensdag 11 juli tot en met 1 augustus iedere woensdag om 15:00 uur in de Toonderzaal te zien.

Toonder leek in verschillende werelden te leven: de praktische en de magische. Tijdens het produceren van de documentaire wenste onder meer Hans Polak erachter te komen waar Toonder zijn inspiratie vandaan haalde. Aan de hand van een zestal vertellers, zoals zoon Eiso Toonder, Toonders leerling Dick Matena, zijn biograaf Wim Hazeu, uitgever Hans Matla en anderen wordt het “meerkantige” karakter geschetst van de schepper van figuren als Tom Poes, Wammes Waggel, professor Sickbock en Bulle Bas.

De tentoonstelling “Waarom is Bommel een beer?” vergelijkt de Bommelfiguren en hun bijzondere karaktereigenschappen, beschreven door Bommelkenner Pim Oosterheert, met de kenmerken van echte dieren. Hieruit blijkt mede dat de figuren uit de Bommelsaga symbool staan voor de karaktereigenschappen van de mens. De tentoonstelling loopt tot en met 30 september in Het Nederlands Stripmuseum Groningen.

De tentoonstelling is onderdeel van het Toonderjaar. Op 2 mei 2012 was het honderd jaar geleden dat Marten Toonder, Nederlands belangrijkste stripmaker en bekroond letterkundige, werd geboren. Behalve in Het Nederlands Stripmuseum Groningen wordt in 2012 overal in het land aandacht besteed aan Marten Toonder en zijn werk. Voor meer informatie over het Toonderjaar vind je op de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.