12 vakantietips voor de Franse Ardennen

12 vakantietips voor de Franse Ardennen 9

In het avonturenpark Le Chêne Perché kun je slapen in een boomhut.

Ga je deze vakantie nog op weg naar de Franse Ardennen? Dan kun je misschien wel wat leuke tips gebruiken. Zo kun je in de ardennen slapen in een Yurt, dit is een traditionele Mongoolse tent. Je kan bomen beklimmen in het avonturen park Le Chêne Perché en het Rimbaud museum is zeker een bezoekje waard. Om het overzichtelijk te houden hebben we hieronder een top 12 samengesteld.

1. Overnachten in een yurt
Uiteraard is er de Franse Ardennen volop keuze aan hotels maar wil je eens iets ander dan overnachten in een standaard kamer dan ben je in Le Mandukhai in het plaatsje Houdilcourt aan het juiste adres: er staan daar zeven yurts – traditionele Mongoolse tenten. Ze zijn ruim en oriëntaals ingericht en voorzien van wastafel en toilet. Douchen gebeurt in de gemeenschappelijke sanitaire ruimte. Desgewenst kan men ’s avonds dineren in het Mongoolse restaurant. Meer informatie vind je op de website.

2.  Avonturenpark Le Chêne Perché
In avonturenpark Le Chêne Perché in Signy-l’Abbaye ga je letterlijk de bomen in. Hangen, klimmen, wandelen, schuiven en glijden moet men behulp van touwbruggen, touwladders, abseilinstallaties en meer van het ene platform naar het andere klauteren. Maar misschien nog het leukste van alles: men kan er overnachten in vier boomhutten variërend in hoogte van 8 tot 16 meter. Ze zijn geschikt voor 2 tot 8 personen. Het ontbijt wordt ’s ochtends via een katrol omhoog getakeld. Voor meer informatie ga je naar de website.

3. Trendy Bed & Breakfasts
Wil je een keer logeren in een aparte B&B dan zijn Chez Odette en O Sixieme Sens in Williers – vlak bij de grens met België – aanraders. Chez Odette is een ‘über chique’ plek met 9 kamers, zeer strak en stijlvol ingericht met chocoladebruine kleuren. O Sixieme Sens is een rustgevende belevenis met essentiele oliën, natuurzeep, biologisch ontbijt, kamers ingericht met de thema’s vuur, water, lucht en aarde.

4. Enige viltmuseum in Europa
Uniek in Europa is het viltmuseum in Mouzon waar u allerlei toepassingen ziet van dit soort textiel. Het museum toont u alles over het bewerken van het vilt, met werkende machines, het verhaalt 8000 jaar viltgeschiedenis in het hedendaags leven en in de kunstwereld. Voor meer informatie ga je naar de website.

5. Kerk in vorm van een viool
Eveneens uniek in Europa is het barokke Saint Didier kerk in Asfeld dat in de vorm van een viola da gamba is gebouwd. Het dateert uit 1681-1685 en bestaat uit een overdekte zuilengalerij, de klokkentoren en een rotunda. Meer informatie vind je op de website.

6. Rimbaud museum
Voor liefhebbers van cultuur is de mooie stad Charleville-Mézières zonder meer een bezoek waard. Daar vindt men een museum gewijd aan de Franse dichter Arthur Rimbaud die hier geboren werd op 20 oktober 1854. Ook is het woonhuis la maison des Ailleurs aan de Quai Rimbaud waar hij opgroeide te bezichtigen. Voor meer informatie ga je naar de website.

7. themapark Domaine de Vendresse
Dit jaar is na een grondige renovatie de voormalige hoogoven en themapark Domaine de Vendresse heropend. Het park is een getuigenis van de Ardenner metaalindustrie die hier ooit een grote rol speelde. Het industriële verleden van de regio komt op een indrukwekkende manier tot leven op een idyllisch landgoed in het dorp Vendresse op een 20-tal kilometer van Sedan, waar een negentiende-eeuwse hoogoven nog intact is en met klank en licht voor de bezoekers weer ‘in werking’ wordt gezet. Meer informatie vind je op de website.

8. Vestingkerkenroute
Van Charleville-Mézières tot aan de grens van het departement Aisne vormt deze 150km lange route een circuit dat herinnert aan een bewogen geschiedenis van o.a. de Honderdjarige oorlog, gemarkeerd door vele vestingkerken, kastelen, abdijen en hoeves die de dorpsbewoners moesten beschermen. Een mooie route per auto of motor. Voor meer informatie ga je naar de website.

9. Nostalgische treinrit
Leuk voor het hele gezin: een prachtige treinrit door het gevarieerde landschap van de Franse Ardennen tussen Aisne, Marne en Meuse. De oude ‘Picasso’ trein kronkelt langs een 40 km lange route tussen Amagne Lucquy en Challerange. De trein rijdt iedere zondag van 26 juni tot 4 september. Meer informatie vind je op de website.

10. Op wolvenjacht
Een leerzaam uitje voor het hele gezin: een bezoek aan Parc Argonne Decouverte (ook wel Nocturnia genoemd) niet ver van het plaatsje Vouziers – er is een museum dat op leuke wijze inzicht geeft in het leven van nachtdieren. Er zijn 6 wolven die in een afgesloten terrein vanuit een schuilhut te bewonderen zijn onder leiding van een gids. Iedere dag om 16.00 uur worden ze gevoerd. Park en museum zijn geopend tot begin november. Voor meer informatie ga je naar de webiste.

11. marionettenstad Charleville-Mézières
Blikvanger op het mooie plein Place Ducale in de marionettenstad Charleville-Mézières is een reusachtige koperen figuur die elk uur een deel van de sage van de Vier Heemskinderen opvoert door middel van een marionettenspel, ook wel de ‘grand marionnettiste’ genoemd. Het 12 meter hoge uurwerk is door Jacques Monestier gebouwd in de gevel van het ‘Institut de la Marionette’. De legende van de Vier Heemskinderen wordt door de ‘grand marionnettiste’ in twaalf scènes van elk een paar minuten verteld. Meer informatie vind je op de website.

12. Nieuw verwenadres
Een nieuwe loot in de lijst van verwenadressen is het zojuist geopende het Château du Faucon in Donchery op 15 minuten van Charleville-Mezières. Een majestueus onderkomen met 5 kamers in het kasteel en 13 gastenverblijven in de bijgebouwen. Het ligt op een eigen terrein van 28 hectare en zeer geschikt voor paardrijliefhebbers want het beschikt over eigen paardenstallen. Voor meer informatie ga je naar de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.