90% van de NL-campings heeft Wifi

90% van de NL-campings heeft Wifi 9

Lekker bij je plekje internet op is voor veel vakantiegangers net zo normaal als stromend water.


Volgens gegevens van de ANWB heeft 90% van de Nederlandse campings inmiddels draadloos internet voor de gasten. In Frankrijk en Duitsland liggen de percentages met respectievelijk 80 en 70% iets lager. Bovendien blijkt in Frankrijk de voorziening er meestal uit te bestaan dat mensen met hun laptop of iPad naar de receptie van de camping moeten gaan om ontvangst te hebben, terwijl de Nederlandse campings hun best doen om het hele terrein te bedienen met Wifi.

“We hebben in onze systemen nagekeken op campings die draadloos internet aanbieden in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Daarbij hebben we nog onderscheid gemaakt tussen draadloos internet op de standplaats (dus bij je caravan of tent) en draadloos internet op een centrale plek, vaak is dit bij de receptie of op het terras van de camping, vandaar dat je daar ook zoveel vaders met laptops ziet zitten tegenwoordig, dan is er geen wifi op de standplaats en moeten ze naar het terras”, zegt ANWB-woordvoerder Markus van Tol.

Slap ontvangst
“Van de campings in Nederland heeft ruim 90% wifi op de camping. In de meeste gevallen is dat zowel bij de receptie/het terras als op de standplaats. Wat je wel ziet – dit zijn recente bevindingen van onze campinginspecteurs – is dat de wifi vaak traag en slapjes qua ontvangst wordt als vele kampeerders tegelijk online gaan. Dit speelt met name op de standplaatsen. Er is dan wel wifi, maar eigenlijk is het wat te zwak om grote drukte aan te kunnen. De oplossing is dan meestal om toch even bij de receptie/op het terras te gaan zitten, daar is het doorgaans wel goed”, aldus Van Tol.

“Van de kleine campings in Nederland (minder dan 40 plaatsen) heeft slechts 25% wifi. Bovendien is het in de meeste gevallen niet op de standplaats beschikbaar, maar alleen op een centraal punt op de camping. Overigens past dit wel bij de trend die je op dit moment ziet: aan de ene kant kampeerders die steeds meer luxe willen, daar hoort internet bij. Aan de andere kant kampeerders die back to basic willen en dan bewust een kleine camping met weinig voorzieningen, midden in de natuur opzoeken. Lekker even offline zijn in de vakantie.”

Buitenland
“Van de campings in Duitsland heeft inmiddels een kleine 70% wifi. Daar is opvallend dat dit in vrijwel alle gevallen op alle standplaatsen beschikbaar is, terwijl in andere landen het nog wel eens op een deel van de standplaatsen is en op een deel niet. In Duitsland noemen ze dit vaak ‘comfortplaatsen’, met een eigen kraantje, een eigen afvoer, wifi, e.d. Je bent dus van alle gemakken voorzien op je standplaats.”

“Van de campings in Frankrijk heeft inmiddels ruim 80 % wifi. Maar dit is van een hele andere orde dan in Duitsland. Wifi op de standplaats tref je in Frankrijk relatief maar heel weinig aan, in Frankrijk moet je vaak naar het terras of de receptie, dus wifi is er op een centraal punt op de camping. In zijn algemeenheid constateren we dat het heel hard gaat met de ontwikkeling van wifi. Waar 3 tot 5 jaar geleden het nog geen gemeengoed was, begint het nu in heel rap tempo steeds meer beschikbaar te komen op campings. Die ontwikkeling gaat heel hard. Kampeerders vragen hier ook om. Verder zie je dus dat Nederlandse campings wel voorop lopen hierin. Overigens is het internetgebruik in Nederland ook hoog. Nederlandse campingbazen hebben dus goed door wat hun klanten willen en spelen daar op in.”

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.