Beleef Engeland op z’n Olympisch

Dit was het voorbeeld voor de heuvel in de Olympische show: St Michael’s Tow


Om eerlijk te zijn dachten we bij Elke Dag Vakantie bij de feestelijke opening van de Olympische Spelen afgelopen vrijdag aanvankelijk van “Wat dit moet worden?”. Maar al snel werd duidelijk dat de show niet ‘met een knal’ begon, maar langzaam opbouwde tot een ongekend hoog niveau. En alles speelde zich daarna op een gegeven moment op een duizelingwekkende snelheid af, zodat we groot respect kregen voor de regisseur en de choreografen. Alles moest tot op de seconde in elkaar passen. Een groot compliment waard.

Vrijdag genoten meer dan een miljard mensen over de hele wereld van die openingsceremonie van de Olympische Spelen, waarin de Britse sfeer, creativiteit en humor inderdaad op unieke wijze verweven waren. Wie de opening op tv heeft gezien, had er misschien zelf wel bij willen zijn. Hier hebben we een paar ideeën op een rijtje gezet om bepaalde onderdelen in het echt te beleven.

Als u het landschap leuk vond… Het landschap waarmee de show werd geopend, was geïnspireerd op de heuvel van het dorpje Glastonbury in Somerset, die aan de ene kant van het toneel stond, met een boom er bovenop. In werkelijkheid staat er op deze heuvel een 15e-eeuwse kerktoren, die één van de meest spirituele plekken in England is, en waarvandaan u drie graafschappen tegelijk kunt zien: Dorset, Wiltshire en Wales.

Als u de festivalsfeer leuk vond… Het evenement werd ingeluid met een optreden van folkzanger Frank Turner boven op de heuvel. Frank, die in zijn jeugd de public school van Eton bezocht, en die afkomstig is uit Winchester, schiep daarmee een beeld van de sfeer in het Britse festivalseizoen. Zo staan dit jaar nog op de agenda V Festival en Strummer of Love, waarin Frank Turner ook optreedt. Andere hoogtepunten zijn Festival no. 6, een nieuw trendy festival in Wales en de bekende favoriet Bestival op het eiland Wight, met Stevie Wonder en New Order.

Als u de cottage leuk vond… Boek dan een romantisch onderkomen of zelfs een vuurtoren via Rural Retreats, overnacht in een National Trust property, of bivakkeer nog dichter bij de natuur in een treehouse.

Als u de hoge schoorstenen leuk vond… De idylle van natuur en platteland maakte plaats voor hoge schoorstenen, die de industriële revolutie van Groot-Brittannië vertegenwoordigden. De industriesteden Manchester, Birmingham en Liverpool kwamen onlangs respectievelijk uit op de 3e, 4e en 5e plaats in een onderzoek naar de meest populaire bestemmingen in het Verenigd Koninkrijk. Old Trafford en het nieuwe National Football Museum in Manchester trekken veel voetbalfans. Birmingham heeft de Bullring, een supermodern winkelcentrum, terwijl Liverpool een bruisende culturele stad is, waar in oktober ook het Liverpool Biennial plaatsvindt, het grootste festival in het Verenigd Koninkrijk op het gebied van moderne kunst.

Als u de komst van James Bond leuk vond… Een van de meest opwindende gebeurtenissen tijdens de openingsceremonie was misschien wel de manier waarop 007 zich bij de koningin aandiende en haar meenam op een spannend vliegtochtje naar het stadion. En een van de meest opwindende gebeurtenissen na de Spelen is de première van de 23e James Bond-film Skyfall. Dit jaar wordt het 50-jarig bestaan gevierd van de James Bond-films, die begonnen bij Dr. No met Sean Connery. Het Barbican Centre wijdt een speciale tentoonstelling aan dit feit, 50 Years of Bond Style.

Als u Lord Voldemort leuk vond… Tot groot genoegen van Harry Potter-fans werd de Heer van het Duister ook in het stadion weer verslagen. De Harry Potter-films werden door heel Groot-Brittannië opgenomen, en het is mogelijk veel van de belangrijkste van deze filmlocaties te bezoeken. Bijvoorbeeld Perron Negen en Driekwart (bij Kings Cross), de grote hal van Zweinstein (Christ Church College in Oxford) en de plek waar Madame Hooch haar eerste vliegles gaf (Alnwick Castle).

Als u de overwinning van Mr Bean leuk vond… De openingsscène van Chariots of Fire, tijdens de openingsceremonie geparodieerd door Rowan Atkinson in zijn populaire rol van Mr Bean, werd opgenomen op West Sands beach in St Andrews, Schotland. Dit is een van de mooiste stranden van Groot-Brittannië, met zijn goudgele strand en beroemde golfbaan er vlak achter.

Als u The Full Monty, Trainspotting en “I think I love you” leuk vond… In de openingsceremonie kwamen talloze populaire Britse films aan bod, en u kunt in heel Groot-Brittannië honderden iconische filmlocaties bezoeken. De British Film Location-app biedt ruim 300 locaties, van Bridget Jones-films tot aan Braveheart.

Als u “Hey Jude” leuk vond… Tijdens de openingsceremonie werden er diverse Beatles-songs gedraaid en dan was er natuurlijk het slotakkoord van Sir Paul McCartney. Dit jaar viert Liverpool 50 jaar van de Fab Four, met een Love Me Do weekend festival, waarin op men 5 oktober gaat proberen een record te breken, wanneer aan het historische Albert Dock duizenden mensen “Love Me Do” gaan zingen.

Als de dansers u geïnspireerd hebben… De muzikale invulling van de openingsceremonie werd verzorgd door het dj-duo Underworld, en er verschenen honderden dansers in schitterend neonlicht op het toneel. Heeft u er daardoor ook wel zin in gekregen, dan zijn er talloze gelegenheden in de bruisende Britse steden voor een avondje uit. Fabric, Dalson Superstore en Plastic People zijn uitstekende plekken in Londen. The Factory in Manchester is onlangs heropend door Peter Hook van New Order, Liverpool heeft Cream, Newcastle digital en Edinburgh – ook de filmlocatie van TrainspottingCabaret Voltaire.

En als u de fakkel leuk vond… In het Victoria & Albert Museum in Londen vindt u meer informatie over Thomas Heatherwick, de architect die de bloemvormige ketel voor het olympische vuur ontwierp. Daar wordt namelijk een speciale tentoonstelling gehouden over de Heatherwick Studios. Of stap op een Londense bus, want ook het ontwerp van de nieuwe rode bussen is het werk van Heatherwick.

 

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.