Boetes voor bellen in auto in Europa

Overzicht van de verschillende boetes die gelden voor hetzelfde “vergrijp”: niet handsfree bellen in de auto.


Even snel een telefoontje aannemen terwijl je rijdt kost je van heel Europa het meest in ons land: 220 euro. Daarna volgt Denemarken, waar de politie je een bon van 205 euro presenteert als je niet-handsfree belt. Gek is dan wel weer dat je in buurland Zweden wel met een telefoon aan je oor mag rijden. Waarschijnlijk omdat het verkeer daar veel rustiger is en omdat er alleen maar bomen zijn waar je tegen aan kunt rijden…

Jabra, volgens eigen zeggen Europees marktleider in bluetooth communicatiemiddelen, onderzocht wat het vakantiegangers binnen Europa kost om zonder handsfree-systeem te bellen in de auto. In bijna alle Europese landen is het gebruik van een mobiele telefoon zonder headset tijdens het rijden illegaal, behalve in Zweden en in landen buiten de Europese Unie: Bosnië-Herzegovina en Turkije. De grote winnaar is Nederland met een boete van 220 euro, op de voet gevolgd door Denemarken met 205 euro. In Letland wordt de laagste boete uitgedeeld, namelijk slechts tien euro.

Jabra adviseert iedereen die een autovakantie heeft gepland en nog geen headset of luidsprekertelefoon geïnstalleerd heeft, om hier vooral niet op te besparen, aangezien de boete fors hoger is dan de aanschafprijs. Een bluetooth-headset, die eenvoudig gekoppeld kan worden aan een mobiele telefoon, is al verkrijgbaar vanaf 20 euro. Ook een bluetooth-luidsprekertelefoon kan een uitkomst zijn, doordat deze eenvoudig te koppelen is aan het audio- en GPS-systeem in de auto en andere passagiers ook deel kunnen nemen aan een gesprek of luisteren naar muziek, verkrijgbaar vanaf 49 euro.

In veel landen is de straf meer dan alleen een boete. Wanneer je tijdens het rijden met een telefoon in de hand telefoneert, kan men ook rijbewijspunten kwijtraken. Zo kent men in Duitsland een puntensysteem waarbij na het bereiken van achttien strafpunten zelfs toeristen een rijontzegging kunnen krijgen. Dit geldt ook voor andere populaire vakantiebestemmingen zoals Frankrijk, Italië en Oostenrijk.

Battrex BV is binnen Nederland distributeur van Jabra-producten.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.