Grootste openbare fietsenplan van de VS

Nu al fietsen er mensen in Brooklyn maar straks zullen dit er veel meer zijn met het openbare fietsplan.

Het grootste openbare fietsenplan van de VS wordt in New York gelanceerd. Er is gebleken dat New Yorkers de helft van de tijd niet verder dan 3 km hoeven te reizen, te ver om te lopen te dichtbij voor een taxirit. De oplossing: 10.000 fietsen op 600 verschillende plekken in de stad. De eerste plekken zijn Manhattan en Brooklyn en het project heet Citi Bike. Als New Yorker kun je een jaar abonnement nemen, voor toeristen zijn er dag- en weekkaarten. Zo is de blauwe openbare fiets voor iedereen beschikbaar.

Korte ritjes
Het fietsenplan werkt simpel: voor een jaarabonnement betaal je 95 dollar (iets minder dan een maand onbeperkt reizen met de New Yorkse metro kost). Voor dat geld mag je een fiets zo vaak je wilt – maar niet langer dan 45 minuten achter elkaar – gebruiken. Voor langere ritjes wordt een bedrag gerekend. Er komen ook dag- en weekkaartjes, speciaal voor de vele toeristen die de stad jaarlijks ontvangt. De stal- en betaalpunten zijn voorzien van zonne-energie en bieden plaats aan 15 tot 60 fietsen.

Citi blauw
De fietsen en stalpunten zijn te herkennen aan de felle kleur blauw, bekend van hoofdsponsor Citi. De Amerikaanse bank investeerde ca. 41 miljoen dollar in het fietsenplan, en creëerde hiermee ongeveer 200 banen. Het initiatief werd onlangs gepresenteerd door de Burgemeester van New York Michael R. Bloomberg, New Yorks’ hoofdambtenaar transportzaken Janette Sadik-Khan en Citi CEO Vikram Pandit.

Voor meer informatie over New York als reisbestemming ga naar de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.