Opletten: Vallende sterren!

Opletten: Vallende sterren! 9
Hebt u uw wensen klaar? Want de komenden nachten zijn er weer vallende sterren te zien. Op dinsdag, woensdag en donderdag (7 t/m 9 augustus) wordt in Planetron Cinedome tijdens sterrenkijkavonden uitgebreid stilgestaan bij deze unieke gebeurtenis. In een avondvullend programma met planetariumvoorstelling en rondleiding naar de grootste optische telescoop van Nederland wordt gekeken naar verre en mysterieuze werelden, waarbij de jeugd actief wordt betrokken.

Elke zomer trekt de Aarde door de Perseïden-meteorenzwerm. Dit is een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. De naam Perseïden is afgeleid van het sterrenbeeld Perseus dat rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel te vinden is. De meteorenzwerm heeft zijn oorsprong schijnbaar in dit sterrenbeeld. Vele stofdeeltjes komen dan in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel. Dit verschijnsel noemen we een vallende ster of meteoor.

De Perseïdenactiviteit stijgt geleidelijk van enkele exemplaren per nacht eind juli, tot vele tientallen vallende sterren per uur rond het maximum in de ochtend van 13 augustus. Om deze meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker noodzakelijk: het volstaat om met het blote oog te kijken naar een willekeurige plaats aan de hemel. De meeste Perseïden zijn te zien vanuit donkere plaatsen buiten de stedelijke gebieden. De duisternis rond Planetron Cinedome nabij Sterrenstad Dwingeloo is hiervoor uitermate geschikt.

De sterrenkijkavond in Planetron Cinedome bestaat uit een live-planetariumvoorstelling in het ruimtetheater over de sterrenhemel van bewuste avond, een rondleiding naar de sterrenwacht en aansluitend, bij helder weer, gelegenheid om zelf door de grootste professionele telescoop van Nederland te kijken. Natuurlijk wordt er ook buiten met het blote oog gekeken in de hoop vallende sterren waar te nemen. Mocht het echter bewolkt zijn, dan blijft de sterrenkijkavond een avondvullend programma. De jeugd wordt actief betrokken bij de avond, zowel in het theater als bij het kijken door de telescoop: zij krijgen een vragenformulier uitgereikt, waarmee een sterrenkijkmedaille kan worden verdiend.

Aanvangstijden
De sterrenkijkavonden op 7, 8 en 9 augustus beginnen 20.30 uur. Het Planetron is geopend vanaf 20.00 uur. Reserveren is gewenst. Eventueel bestaat vooraf (vanaf 18.00 uur) de mogelijkheid om gebruik te maken van een all-inclusive barbecue. Meer informatie en reserveringsmogelijkheden zijn te vinden op www.planetron.nl, of telefonisch 0521-593535.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.