Wandel van (berg)hut naar hut


Even leven op de top van de wereld, zo’n gevoel krijg je als je een bergwandelvakantie maakt, waarbij je voortdurend op grote hoogte blijft. Het kan en is niet eens moeilijk te organiseren. Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Innsbruck is de ligging midden in de hoge bergen. Een schilderachtige omgeving die meer te bieden heeft dan alleen het imposante uitzicht. Een meerdaagse wandeling door de bergen van Tirol is een bezoek meer dan waard. De wandelingen worden aangeboden op verschillende niveaus en zijn inclusief overnachtingen in berghutten.

In Innsbruck en regio zijn tal van berghutten en accommodaties te vinden gelegen op een bergalm of in de buurt van een skigebied. De nacht doorbrengen in een berghut is een echte beleving voor de hele familie. Het aanbod is vaak eenvoudig. In de hut is een stapelbed of eenpersoonskamer aanwezig. Sommige hutten hebben een tweepersoonskamer. Het is verstandig vooraf de slaapplaats te reserveren via www.alpenverien.at en een warme slaapzak mee te brengen voor de overnachting.

Een van de mooiste regio’s van Tirol is het Alpenpark Karwendel met zijn imposante bergtoppen, waarvan de meeste meer dan 2.500m hoog zijn. De Birkkarspitze is met zijn 2.749m hoogte de “Karwendel-koningin”. De hutten zijn de te vinden in Karwendel tussen de 1.500m en 2.600m hoogte. De hoogst liggende hut is de Birkkar-Schutzhütte op 2.640m. Het is niet nodig een echte bergbeklimmer te zijn. De wandelingen zijn geschikt voor iedere wandelaar.

Ten noorden van Innsbruck is de Karwendel het begin van de bergketen Nordkette, waar de eerste tour wordt aangeboden, de “Innsbrucker Höhenwanderweg”. Vanaf het stadscentrum start de toer met de Nordketten kabelbaan naar de Hafelekar, van waaruit de wandeling volgt naar de Goetheweg richting de Pfeishütte en verder naar de Bettelwurfhütte (overnachting mogelijk). Daar aangekomen is er de mogelijkheid in de Bettelwurf te verblijven of terug te gaan naar het dal waar de bus klaar staat naar Innsbruck.

De Pfeisshütte, omringd door indrukwekkende bergtoppen als de Rumer Spitze, het Stempeljoch en de Bachofenspitze, biedt een halfpension op 2.000m hoogte. Vanaf 55,- euro per persoon is het gegarandeerd genieten tijdens deze onvergetelijke tocht. In de prijs zit de tocht van en naar het stadscentrum van Innsbruck met de Nordkettenbaan inbegrepen en eveneens de overnachting met halfpension (stapelbed) in de Pfeisshütte. De wandeling van zo’n twee uur met 200 meter hoogteverschil en de 2,5 uur durende retourwandeling met 500 hoogteverschil wandelen de gasten zelfstandig.

Een andere aanbeveling in het Karwendel voor de ervaren bergbeklimmer is het Solsteinhaus. De eerste dagroute leidt van de Seegrube in Innsbruck over de Frau Hitt Sattel en de Gipfelstürmerweg naar het Solsteinhaus. De tweede dag vervolgt de beklimming over de grote Solstein en over de Höttinger Schützensteig op de Neue Magdeburger Hütte en over de Rauschbrunnen terug naar Innsbruck. Een variatie is mogelijk door van het Solsteinhaus over de Eppzirler Alm naar Scharnitz te wandelen.

In Sellrain zijn onder andere de Potsdamer, de Pforzheimer Hütte en de Juifenalm een bezoek meer dan waard. De route naar de Potsdamer Hütte leidt van Sellrain over het Alpengasthof Bergheim en de Seealm. De hut zelf is het uitgangspunt van veel toeren, naar de Roten Kogel op de Juifennalm en van daaruit naar Praxmar. Wanneer gestart wordt in Praxmar vervolgt de route over het Satteljoch naar de Pforzheimer Hütte of over de Achselkogel en de Juifenalm tot aan Windegg.

Wie liever niet alleen op pad gaat en zich wil aansluiten bij de kennis van de professionals vindt bij de Alpinschule Innsbruck (ASI) de geschikte wandelgids. De gids kiest een geschikte route uit en zorgt voor de juiste veiligheid, zodat de gasten met volle teugen kunnen genieten van de adembenemende bergen van Tirol.

Informatie: Innsbruck Tourismus, Tel. +43-512-59859, office@innsbruck.info, www.innsbruck.info,

Pakket voor Pfeishütte: Innsbruck reservering, Tel. +43 512 562000, hotelno@no.innsbruck.info, www.innsbruck-pauschalen.com,
Hütten: Österreichischer Alpenverein, Tel. +43-512-59547, office@alpenverein.at, www.alpenverein.at,
Bergtouren met Wandergids: Alpinschule Innsbruck, +43-512-546000, info@asi.at, www.asi.at

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.