Designliefhebbers moeten in Praag zijn

Designliefhebbers moeten in Praag zijn 9

In het Moser museum in Praag kun je veel Design bekijken.

Het is misschien niet te eerste stad waar je aan denkt als iemand design zegt maar in Praag is veel design te vinden. Je kan in de stad natuurlijk de oude gebouwen en stad bewonderen maar geniet je meer van design dan kan je deze hoofdstad ook niet overslaan. Zo heeft de stad wereldberoemde glasblazers, bijzondere ontwerpers, interessante musea zoals het Moser museum en galeries zoals het DOX Centrum. Met Praag als hét kloppend hart vervelen liefhebbers van design zich zeker niet tijdens een bezoek aan Tsjechië.

De kunst van het glasblazen
Tsjechië is het enige land ter wereld met een groot aantal bekende glasblazers. Van oudsher is glasblazen een traditionele ambacht in de Tsjechische cultuur. Een van de beroemdste is Moser Glass dat favoriet is onder verschillende koningshuizen en dit jaar zijn 155-jarige bestaan viert. Geïnteresseerden brengen een bezoek aan het bezoekerscentrum Moser in de stad Karlovy Vary en het Moser Museum in Praag om het bijzondere verhaal achter de Tsjechische glasblaaskunst te ontdekken.

Kunstzinnig Praag
In de hoofdstad staan bekende musea en galeries als het DOX Centrum voor Hedendaagse Kunst, Architectuur en Design, welke een platform biedt voor verschillende (inter)nationale ontwerpers en iconische Tsjechische glas-, porselein- en sieradenontwerpers. In de Krehky Gallery halen bewonderaars van hedendaags (interieur)design en bijzondere kunstobjecten hun hart op.

Bijzondere designwinkels
Favoriet onder de liefhebbers is The Modernist, in het historische hart van Praag. In deze populaire winkel, dat inmiddels een begrip is in Tsjechië, vind je ontwerpen van Maxim Velčovský  en Jiří Pelcl zoals meubelstukken, verlichting en glaswerk. Een selectie van het beste design van zowel gevestigd als aanstormend Tsjechisch talent is te vinden inFuturista Universum.

Iconische Thonet stoel  & Villa Tugendhat
Tsjechië is het moederland van de wereldberoemde No. 14 stoel van Thonet. De iconische stoel is afkomstig van hetTsjechische bedrijf Ton en kenmerkt zich door het gebogen hout. Je kunt in de Praagse winkel terecht voor een échte Thonet of om gewoon inspiratie op te doen. In het zuidoosten van Tsjechië, in het stadje Brno, staat de bijzondere Villa Tugendhat. Deze wordt geroemd door het prachtige interieurdesign. Sinds 2001 behoort dit bijzondere pand, dat dateert uit 1928, als enige moderne architectonische Tsjechische vertegenwoordiger tot de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Belangrijke designevenementen
Op de designkalender staat voor 1 t/m 7 oktober Design Blok en van 5 t/m 9 december The Design Supermarket 2012 in Praag op de planning, waar menig liefhebber de nieuwste ontwikkelingen rondom (Tsjechisch) design meekrijgt.

Voor meer informatie over Tsjechië en Praag ga je naar de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.