Het was een mooie zomer!

Foto: NBTC


Misschien viel het weer wat tegen, maar financieel gezien en qua buitenlandse bezoekers aan ons land was het een mooie zomer. Ditmaal hebben namelijk meer buitenlandse toeristen hun zomervakantie in Nederland doorgebracht dan vorig jaar. Het aantal zomervakanties in eigen land is gelijk gebleven, aldus het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Ondanks het wisselvallige weer en het wisselende beeld is de sector redelijk tevreden over het verloop van de zomer.

Deze zomer zijn er iets meer buitenlandse toeristen naar Nederland gekomen. Opvallend was de stijging van het aantal Duitse en Belgische toeristen, met name aan de kust en in Noord-Brabant. Door de economisch onzekere tijden, blijven Belgen en Duitsers dichter bij huis. Voor wat betreft de binnenlandse vakanties kwam de zomer laat op gang. Het mooie weer van de afgelopen weken zorgde voor een run op last minutes en was een stimulans om er in de nazomer nog op uit te trekken. De accommodaties laten een wisselend beeld zien: de campings hebben overall minder vakantiegangers ontvangen en de bungalowparken hebben, ondanks regionale verschillen, een redelijke zomer achter de rug. De hotels lieten een lichte groei zien. Vergeleken met vorig jaar is het aantal zomervakanties in eigen land gelijk gebleven.
Meer buitenlandse toeristen in 2012

Het NBTC stelt de jaarverwachting voor 2012 voor wat betreft het inkomend toerisme positief bij. In 2012 zullen in totaal zo’n 11,7 miljoen buitenlandse toeristen ons land bezoeken (+4%). Dat komt met name omdat de groei uit Europa positiever uitvalt dan eerder verwacht. Europeanen blijven, ondanks de economische crisis, internationaal reizen. De bestemming Nederland is sterk afhankelijk van de Europese herkomstmarkten. Zo’n 80% van al het internationale bezoek komt uit Europa. Net als vorig jaar zet de groei uit de buurlanden door. België is al jaren een groeimarkt en ook de groei van onze belangrijkste herkomstmarkt Duitsland zet door. Opvallend is ook dat het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië het beter doen dan eerder verwacht. Voor de verdere Europese landen geldt dat de groei van het aantal vliegverbindingen een positief effect heeft op het buitenlands bezoek aan Nederland. In Azië groeit de economie nog steeds stevig en dat resulteert in een aanhoudende groei van het aantal intercontinentale bezoekers. Voor de binnenlandse vakanties verwacht het NBTC een stabilisatie van het aantal vakanties in eigen land.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.