Nederlands erfgoed in Brazilië

Nederlands erfgoed in Brazilië 8

Voor het WK Brazilië in 2014 verwachten de Brazilianen veel Nederlanders in steden als Racife.

Dat Nederland zich gaat plaatsen voor het WK voetbal 2014 daar twijfelen we niet aan maar het toerisme in Brazilie verwacht dat we daar niet alleen voetbal gaan kijken. Een groot deel van Brazilië , van São Luís tot Salvador ,viel tussen 1630 en 1654 onder Nederlands gezag. Dat de Nederlanders hier waren is nog steeds te zien en een deel van het erfgoed ligt in de speelsteden in Brazilie.

Recife
Fort Oranje op het eiland Itamaracá, Fort Do Brum – naar de Nederlandse officier De Bruyn – en Fort Frederik Hendrik zijn tastbare herinneringen uit de gouden eeuw. Onder de Hollanders werd in Recife de eerste synagoge van de Amerika’s – Synagoge Kahal zur Israel – gesticht. Recife is gebouwd op de uiterwaarden van de rivieren Beberibe en Capibaribe en wordt in de volksmond het Venetië van Brazilië genoemd, vanwege het grote aantal bruggen in het stadscentrum. Nog steeds zijn veel Nederlandse invloeden zichtbaar, zoals de bestrating, de vele bruggen, typisch Amsterdamse huizen en kanalen. In Recife wordt het Braziliaanse carnaval uitbundig gevierd. In Recife staan tijdens het WK Voetbal vijf wedstrijden op het programma in het stadion dat nu wordt gebouwd in São Lourenço da Mata, dat plaats biedt aan 46.000 supporters.

Fortaleza
Een andere bijzondere historische locatie bevindt zich in Fortaleza, hoofdstad van de staat Ceará in het noordoosten van Brazilië. Fortaleza is een verwijzing naar het imposante Fort Schoonenborch, dat de West Indische Compagnie hier in 1649 bouwde. Toen de Hollanders zich in 1654 aan de Portugezen overgaven, kwam het fort in Portugese handen. Zij doopten het om tot Forte de Nossa Senhora de Assunção. Door de eeuwen heen groeide Fortaleza uit tot een stad met Europese sfeer met stranden geschikt voor watersport. Tijdens het WK biedt het voetbalstadion Castelão een onderkomen aan tienduizenden voetbalfans.

‘Nieuw Amsterdam’ en het Fort Keulen
In 1501 landde de expeditie van Amerigo Vespucci op Kaap São Roque, op twintig kilometer van Natal: hoofdstad van de deelstaat Rio Grande do Norte. Om de belangen van zijn land te beschermen, besloot de Portugese gouverneur er in 1598 het fort Reis Magos te bouwen. Al snel vormde zich een nederzetting in de nabijheid van het vestingwerk: Natal. Tussen 1633 en 1654 was Natal in Nederlandse handen. Zij doopten de stad om tot Nieuw Amsterdam en het fort tot Castello Keulen. In Natal schijnt de zon er meer dan 300 dagen per jaar. Het stadion João Cláudio de Vasconcelos Machado is het toneel van vier wedstrijden tijdens het WK Voetbal en biedt plaats aan ruim 42.600 toeschouwers.

Salvador
Salvador – opgericht in 1549 – was tot 1763 de eerste hoofdstad van Brazilië. De historische bovenstad is in 1985 door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed en is in 1990 volledig gerestaureerd. De stad dankt zijn volledige naam – Salvador da Bahia of Heilige Verlosser van de Allerheiligenbaai – aan het feit dat de Portugezen de baai binnenvoeren op de Dag van Allerheiligen. Salvador is verschillende keren vanuit Recife aangevallen door de Hollanders, die de stad tussen 1624-1625 en 1646-1647 kortstondig bezetten. De stad is bekend om haar historische stadscentrum en stranden. Tegenwoordig is Salvador hoofdstad van de deelstaat Bahia en na São Paulo en Rio de Janeiro de derde stad van Brazilië. Het stadion Fonte Nova is tijdens het WK het decor van zes wedstrijden: vier in de eerste ronde, één in de achtste finales en één in de kwartfinales.

De andere acht speelsteden tijdens het FIFA Wereldkampioenschap voetbal in 2014 zijn: Belo Horizonte, Brasília, Cuiabá, Curitiba, Manaus, Porto Alegre, Rio de Janeiro en São Paulo.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.