Oslo trots op nieuw kunstmuseum

Oslo trots op nieuw kunstmuseum 9

Het nieuwe museum in Oslo.

Niet alleen Amsterdam heeft een modern nieuw museum sinds deze week, maar vandaag is ook een nieuw, gezichtsbepalend Noors museum voor moderne kunst geopend. Het gaat om het 90 miljoen euro kostende Astrup Fearnley museum  in Oslo, dat is ontworpen door Renzo Piano.
Het nieuwe museum wordt al bejubeld als een van de vooraanstaande nieuwe musea in de wereld. Gelegen op een gezichtsbepalende locatie aan de oever van de fjord en verdeeld in twee door het water gescheiden helften, is het museum een spectaculaire architectonische toevoeging aan de waterkant, opgebouwd uit hout en voorzien van een (architectentaal!) ‘dramatisch dubbel gebogen glazen dak’.

Het badstrand en de beeldentuin van het museum strekken zich uit langs de oevers van de fjord. Renzo Piano heeft ook een uitkijktoren ontworpen die schitterende uitzichten op Oslo biedt. Het museum beslaat een gebied van 7.000 vierkante meter op een landtong van het nieuwe kustdistrict van Tjuvholmen en wordt omringd door veel nieuwe galerieën, restaurants en een hotel. Het nieuwe Astrup Fearnley museum en het beroemde Operahuis zetten Oslo en Noorwegen op de kaart qua internationaal gerenommeerde architectuur.

Renzo Piano is een van ’s werelds toonaangevende architecten, het best bekend vanwege zijn werk met Richard Rogers aan het Centre Pompidou in Parijs, het Beyeler Museum in Basel en de uitbreiding van de Morgan Library, New York. Zijn iconische nieuwe bouwwerk in Londen, de Shard, is al uitgegroeid tot een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.