Stavanger top 5

Stavanger top 5 8

Als je naar Stavanger gaat kun je een wandeling maken naar de Preikestolen op de Lysefjord.

Stavanger is een havenstad in Noorwegen. De stad heeft een historische binnenstad en er zijn veel bezienswaardigheden in en om de stad. Om je een beetje te helpen heeft Elke Dag Vakantie een top 5 gemaakt van dingen die te doen zijn in Stavanger voor bijvoorbeeld een stedentrip.

1. Gamle Stavanger
Dit is de oude binnenstad van Stavanger. De stad is ontstaan in 1125. De binnenstad bestaat uit oude witte huisjes, kleine winkels en smalle straatjes.

2. De Lysefjord
Om het uitzicht te kunnen zien vande Lysefjord kun je een wandeling maken naar de Preikestolen, een rotsplateau op een hoogte van 600 meter boven de fjord. De wandeling hierheen is wel vrij pittig. Er is ook een wandeling naar de Kjeragbolten, een rotsblok dat op pakweg 1000 meter hoogte en is ingeklemd tussen twee rotswanden. Vanaf de rots heb je uitzicht over de Lyseford en het plaatsje Lysebotn. Je kan de Preikestolen ook op een andere manier bekijken, namelijk vanaf het water. Met een fjordcruise vanuit Stavanger vaar je onder de Preikestolen door.

3. Norsk Hermetikkmuseum
Ooit was Stavanger het centrum van de conservenindustrie. Het inblikken van sardientjes verschafte heel veel mensen werk. Werk dat door zowel mannen en vrouwen werd gedaan. Het Norsk Hermetikkmuseum in Gamle Stavanger geeft hier een beeld van. Je kan door een oude fabriek lopen die er nog net zo uit ziet als in het begin van de 19de eeuw.

4. Flor & Fjære
Op het eiland Sør Hilde in de Åmøyfjord ligt de attractie Flor & Fjære. Dit zijn tuinen met planten die normaal gesproken in warmere streken groeien. Dankzij de gunstige ligging van dit eiland kon deze tropische tuinen aangelegd worden. Een boottocht van twintig minuten vanuit de haven van Stavanger brengt je naar het eiland. Flor & Fjære is dit jaar geopend tot 22 september. Begin mei 2013 gaan de tuinen opnieuw open.

5. Strand en surfen
Vlakbij Stavanger is het Sola strand, een zandstrand met uitzicht over de oceaan. Iets verder weg zijn de stranden van de regio Jæren. De kustwateren hier zijn ook geschikt voor surfen of kitesurfen.

Voor meer informatie over Stavanger ga je naar de website.

 

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.