Stedelijk Museum (eindelijk) weer open

Stedelijk Museum gezien vanaf het Museumplein, foto Ernst van Deursen


Vijf jaar later dan gepland en 50 miljoen euro duurder dan begroot gaat het vernieuwde Stedelijk Museum in Amsterdam dit weekend weer open. Zaterdag verricht koningin Beatrix de officiële opening en zondag is het publiek welkom. Het oppervlak is – onder andere met wat in de volksmond al ‘de badkuip’ getiteld is – verdubbeld.

Hare Majesteit opent zaterdagmiddag 22 september 2012 het vernieuwde Stedelijk. Vanaf zondag 23 september is het museum weer toegankelijk voor het publiek.In de openingsweek is het museum ook op maandag 24 september geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur.

De eerste grote renovatie van het historisch museumgebouw uit 1895, ontworpen door A.W. Weissman, zal dan voltooid zijn. Bijna alle ruimten zijn getransformeerd tot museumzalen, waardoor het Stedelijk, meer dan ooit in de geschiedenis van het museum, in staat zal zijn de vaste collectie permanent te presenteren. De nieuwbouw van Benthem Crouwel Architekten voorziet in ruimtes voor de tijdelijke tentoonstellingen en biedt plaats aan publieksvoorzieningen als entree, restaurant, winkel en bibliotheek. Dankzij deze ingreep is het museum nu naar het Museumplein georiënteerd, waardoor er voor het eerst een actief samenspel zal zijn tussen het Stedelijk en zijn buren: het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Concertgebouw.

“Met deze heropening, waar lang naar is uitgekeken, neemt het Stedelijk Museum Amsterdam opnieuw krachtig positie te midden van grote en vooraanstaande kunstinstituten. Het zet Amsterdam in de schijnwerpers als een centrum van artistieke vernieuwing en het brengt nieuw leven op het Museumplein – één van de belangrijkste cultuurlandschappen in de wereld”, aldus directeur Ann Goldstein. “Bovenal, met de voltooiing van Mels Crouwels stoutmoedige en tegelijkertijd briljant ontworpen functionele gebouw, voegen wij een belangrijk nieuw werk toe aan onze collectie modern design van Nederlandse bodem.”

De eerste tentoonstelling in de grote, ondoorbroken kelderzaal van 1100 m2 – de grootste tentoonstellingszaal van Amsterdam – zal grootschalige hedendaagse kunstwerken en installaties uit de collectie bevatten, van onder meer Carl Andre, Rodney Graham, Joan Jonas, Melvin Moti en Diana Thater.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.