Tassenmuseum trots op nieuwe collectie

Tassenmuseum trots op nieuwe collectie 8

Een tas is voor veel vrouwen een onmisbaar attribuut. Zonder gaan ze de deur niet uit.


Nou niet meteen hoofdschuddend onderstaand stukje gaan lezen, zo van, “een tassenmuseum? ze moeten het niet gekker maken!”. Een tas is wereldwijd een belangrijk attribuut met een functie die verder reikt dan alleen een plek om je spullen in op te bergen als je onderweg bent. Het is (vaak voor vrouwen) een mogelijkheid om iets meer over je persoonlijkheid te vertellen. Om te laten zien waar je van houdt en voor staat. Voor iedereen die van tassen en de verschillende verschijningsvormen houdt is er Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam. Daar is dit najaar de expositie ‘Ambachtelijke Nederlandse tassen’ te zien (van 25 september t/m 18 november 2012)

Bij Tassenmuseum Hendrikje zijn vanaf 25 september tassen van de jubilerende tassenontwerper Mutsaers te zien. Mutsaers, opgericht in 1962 door Jan en Annie Mutsaers, maakt al vijftig jaar lederwaren op ambachtelijke wijze, zoals schouder-, werk- en reistassen. Mutsaers heeft een unieke positie in Nederland omdat ze als een van de weinige leerbedrijven hun producten in Nederland ontwerpen en produceren. Mutsaers’ tassen en lederwaren kenmerken zich door klassieke vormgeving, met eigentijdse elementen, hoge kwaliteit en het gebruik van mooie materialen en duurzame leersoorten uit Italië. In de tentoonstelling toont het museum tassen uit het verleden en een aantal speciaal voor het jubileum gemaakte tassen.

Wim Mutsaers ontwerpt en vervaardigd zijn producten in Kaatsheuvel, Noord-Brabant. Het is uniek dat zijn tassen en lederwaren in eigen beheer worden geproduceerd. Er zijn in Nederland nog wel tassenontwerpers die hun tassen zelf maken, maar dan op een hele kleine schaal. Ook hebben veel leerbedrijven in de laatste decennia van de 20e eeuw hun productie vanuit kostenoverweging verlegd naar Azië. Aan het begin van de 20e eeuw was de leerindustrie in Nederland klein en ambachtelijk en veel lederwaren werden uit het buitenland geïmporteerd. Door de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog viel import uit het buitenland stil waardoor de leerindustrie in Nederland enorm groeide. In Amsterdam en in midden en noord Brabant waren veel bedrijven gevestigd. In deze bloeiperiode begon Mutsaers een eenmanszaak in clippertassen van kunststof, die uitgroeide tot een het huidige bedrijf met leren schoudertassen, werktassen, reistassen en andere accessoires. Inmiddels verkoopt Mutsaers zijn tassen in Frankrijk, Duitsland, België, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Tassenmuseum Hendrikje is trots dat een gevestigde tassenontwerper als Mutsaers in het museum zijn jubileum viert met een speciale collectie tassen. Sigrid Ivo, directeur van het museum: “Mutsaers mag trots zijn op hun geschiedenis en op de producten die ze maken. De tassen zijn gemaakt om lang mee te gaan, sterker nog, ze worden mooier met je jaren. Ze zijn gemaakt met groot vakmanschap en van prachtig leer. Dit wordt ook in het buitenland gezien en zeer gewaardeerd.”

Tassenmuseum Hendrikje is het grootste tassenmuseum ter wereld. Met een collectie van meer dan 4.000 tassen biedt Tassenmuseum Hendrikje een overzicht van de geschiedenis van dit dagelijkse gebruiksvoorwerp. Tot de collectie behoren bruidsbuidels, heupzakken, aalmoezentassen, reticules, schooltassen, avondtasjes en designtassen van bekende modehuizen zoals Chanel, Louis Vuitton en Hermès. In 2011 ontving het museum de Time Out Award voor Best Specialty Museum van Amsterdam.

Tassenmuseum Hendrikje
Herengracht 573
1017 CD Amsterdam
www.tassenmuseum.nl
Dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.