Vakantielectuur: Geluk in 28 lessen

‘The Magic’ van Rhonda Byrne bereikte mijn bureau als recensie-exemplaar. Het boek bevat 28 lessen om een gelukkiger mens te worden. Handig om op het lijstje voor vakantielectuur te zetten, zodat je in alle rust met de aanbevelingen bezig kunt houden. Ik heb – heus, heus! – serieus geprobeerd om alle adviezen die ze geeft op te volgen, maar op een gegeven moment werd het me toch te dol. Het gaat echter te ver om het 258 pagina’s tellende boek achteloos ter zijde te schuiven. De kern is namelijk absoluut waar: We zijn als mensen te weinig dankbaar voor wat we allemaal hebben en krijgen. En daar gaat dit boek over, focus je op alles dat goed gaat omdat ‘je krijgt wat je geeft’ volgens de natuurwet. Dus door dankbaar te zijn krijg je meer dankbaarheid, terwijl als je je ergert je meer ergernis terug krijgt.

Byrne is geheel volgens bekend Amerikaans stramien een selfmade woman. Op een gegeven moment dreigde haar bedrijf met een schuld van miljoenen failliet te gaan. Ze bedacht toen zelf deze theorie, waarbij ze de kennis uit allerlei godsdiensten door elkaar husselt. De dingen die ze voorstelt hebben in zekere zin dan ook wel een overeenkomst met bidden. Ze maakte op dit breekpunt van haar leven een lijst met allerlei (toen onmogelijk lijkende) wensen en zie…dankzij The Magic is de hele lijst als voorbeeld voor de kracht van haar theorie in vervulling gegaan.

Mijn bezwaar tegen het boek is het grote verplichtende element: je ‘moet’ elke dag een lijst met tien dingen maken waar je dankbaar voor bent en zo nog een hele rits opdrachten. Allemaal zaken die het voor de auteur achteraf makkelijk maken om te zeggen: ‘Werkt het niet? O, dan ben je vast vergeten om dit of dat te doen’. Zo had ik van mijn vakantie in Frankrijk een steen van een kiezelstrand meegenomen, die kon ik mooi als ‘magische steen’ gebruiken. Die steen moet je ’s avonds voor het slapen gaan ter hand nemen en dan denken aan het mooiste dat je die dag overkomen is. Die steen ‘vult’ zich dan met goede gevoelens, zodat je je – als een soort hond van Pavlov – automatisch goed voelt als je hem ter hand neemt. Dat heb ik twee nachten volgehouden, toen was het gedaan. En dan de ‘plicht’ om elke dag honderd stappen te doen en bij elke stap ‘dank je’ te zeggen. Het wordt soms te eng, zodat je er jeuk van krijgt.

Zolang je dit boek echter leest ter vermaak en hier en daar de krenten (‘Uzelf vastklampen aan kwaadheid is als het oprapen van een heet kooltje met de bedoeling dat naar iemand anders te gooien; u bent degene die zich brandt’) er uit haalt en er geen wet of – erger nog – soort bijbeltje van maakt dan heb je voor 14,95 voor een paar dagen aardige lectuur aan.

The Magic – Rhonda Byrne, paperback, ISBN 978 90 2015 5224 8, prijs 14,95 euro, uitgave Kosmos. Meer informatie: www.kosmosuitgevers.nl en www.thesecret.tv.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.