Oude mijnstad wordt trekpleister

De bungalow van de voormalige manager van de tinmijnen is nu een museum.

Sungai Lembing was een mijnstad in Maleisië. Inmiddels zijn de mijnen buitengebruik maar ze hebben wel de status van cultureel erfgoed dus er moest iets anders mee gebeuren. Met behulp van een 78 miljoen euro kostend investeringsplan wordt van de stad een toeristische attractie gemaakt. Er is al een museum maar nu worden alle gebouwen en de mijnen gerenoveerd om open te gaan voor publiek.

Tot 1986 werden de mijnen gebruikt voor het delven van tin. Sungai Lembing ontwikkelde zich rond 1880 toen de Britten de tinmijnindustrie opzetten. In de hoogtijdagen was Sungai Lembing de rijkste stad van de staat Pahang en stond het bekend als het El Dorado van het Oosten. De tinmijnen behoorden in die tijd tot de grootste en diepste ter wereld. De totale tunnellengte is 322 kilometer, met een diepte tussen de 610 en 700 meter. In de jaren ’40 van de vorige eeuw waren zo’n 1400 mensen in de mijnen werkzaam.

Inmiddels zijn werkzaamheden aan de mijntunnels verricht en zijn diverse koloniale gebouwen gerestaureerd, waaronder de bungalow van de voormalige manager van de tinmijnen. Dit doet tegenwoordig dienst als het Sungai Lembing Museum. De renovatie van de mijnstad zal de culturele waarde verhogen en de sociaaleconomische ontwikkeling bevorderen.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.