Zeeland wint: Het schoonste strand

De uitreiking van de prijs door ANWB-directeur Guido van Woerkom.


Het Zeeuwse zand is iets waar we zuinig op moeten zijn. Noord-Beveland mag zich namelijk weer een jaar lang het Schoonste Strand van Nederland noemen. Na vorig jaar de titel af te moeten staan aan Sluis, hebben ze deze dit jaar weer heroverd. ANWB – directeur Guido van Woerkom overhandigde de gemeente gisteren de titel. Op korte afstand maken de gemeenten Sluis en Schiermonnikoog de top 3 vol.

De ANWB – inspecteurs zijn dit jaar meer dan ooit tevreden over de Nederlandse stranden. Met een gemiddelde score van 9,7 zijn ze dit jaar zelfs nog schoner dan het record van vorig jaar. En hierbij scoorde niet één strand echt lager dan in 2011. Deze uitslag is de kroon op het 10-jarig bestaan van de verkiezing van het Schoonste Strand. Deze verkiezing heeft ertoe bijgedragen dat de Nederlandse stranden de afgelopen vijf jaar ruim twee keer zo schoon zijn geworden.

Trends in strandland
Henk Klein Teeselink, projectleider bij NederlandSchoon: “Noord-Beveland heeft ook de afgelopen 10 jaar gemiddeld het hoogst gescoord. Hun manier van werken is een voorbeeld voor anderen. Er is een optimale samenwerking tussen de paviljoenhouders, strandbeheer en strandbezoeker. Het resultaat is dat het overal brandschoon is: van de plek waar je aankomt tot je plek op het strand. Noord-Beveland heeft het perfect voor elkaar”.
Henk Klein Teeselink signaleert ook een aantal trends bij stranden: “Sowieso is er een trend naar beter beheer op de Nederlandse stranden. Niet alleen de stranden zelf, ook steeds meer strandopgangen worden hierin meegenomen. Dit leidt tot superschone stranden waar de strandbezoeker bij mooi weer graag naartoe gaat. Een opvallende stijger dit jaar is Texel. Dit is volledig te danken aan de zeer goede score van Paal 17, een MyBeach locatie waar de strandbezoeker zelf verantwoordelijk is voor het schoonmaken en -houden van het strand met steun van het paviljoen. Een geweldig concept dat dus goed werkt.”

Publieksprijs voor Castricum
Ook de strandbezoeker hecht waarde aan een schoon strand en heeft massaal zijn stem uitgebracht voor de publieksverkiezing van dit jaar. Ruim 5.000 stemmen werden er uitgebracht, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Met een meerderheid van 540 stemmen is Castricum de terechte winnaar van de publieksprijs.
Ook werden de Schoonste Stranden per provincie bekend gemaakt. In Zeeland is dat uiteraard Noord – Beveland, in Zuid – Holland gaat deze titel naar Noordwijk, in Noord – Holland naar het strand van Castricum en op de Wadden naar Schiermonnikoog.

Het Focusprogramma Zwerfafval 2010-2012
Het Focusprogramma 2010-2012 is een gezamenlijk project van de gemeenten en het bedrijfsleven, te weten Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), VNO-NCW (ook namens MKB Nederland), Agentschap NL en Stichting Nederland Schoon. Het Focusprogramma moet er voor zorgen dat Nederland daadwerkelijk schoner wordt. Meer informatie over het Focusprogramma Zwerfafval is te vinden op www.nederlandschoon.nl.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.