Op de fiets racen door Rwanda

Een kaartje van de route van dit wielerspektakel. Zou zeker zulke mooie beelden moeten kunnen opleveren als de Tour de France.


Zeg wielrennen en minstens de helft van je toehoorders denkt ‘Tour de France’, maar dat is natuurlijk maar een beperkte visie op deze sport. Ook op het Afrikaanse continent wordt bijvoorbeeld door wielrenners slag geleverd. Sinds 1989 wordt namelijk jaarlijks de Ronde van Rwanda verreden in het Oost Afrikaanse land dat ook bekend staat als het land van de duizend heuvels. Dit jaar zullen 90 nationale en internationale wielrenners van 18 tot en met 25 november deelnemen aan deze tour, welke bestaat uit 1 proloog en 8 etappes met in totaal een af te leggen afstand van 876 kilometer. De start en finish is in de hoofdstad Kigali.

De Ronde van Rwanda is één van de grootste sportevenementen in Rwanda dat wordt georganiseerd door de Rwanda Cycling Federation (FERWACY) en maakt sinds 2009 onderdeel uit van de UCI Africa Tour (categorie 2.2). De publieksfavoriet is toprenner Adrien Niyonshuti uit Rwanda en hij komt uit voor Team MTN Quebec.

In totaal zullen dit jaar 15 teams uit binnen- en buitenland deelnemen met in totaal 90 wielrenners. Uit Rwanda zijn dit het Team Akagera en Team Kalisimbi met elk 12 renners. Andere teams van het Afrikaanse continent komen uit Kenia, Ethiopië, Eritrea, Marokko, Algerije, Kameroen en Gabon. De internationale teams komen uit de Verenigde Staten (SANOFI Team Type 1), Zuid-Afrika, (Team MTN Quebeka), Canada (Team Quebecor Garneau), Frankrijk (Team Reine Blanche Rhone Alpes en Team Regionale de la Reunion) en België (Team AVIA Vlaanderen).

  • Proloog Zondag 18 november – Kigali / Kigali – 3,8 km – 32m hoogte
  • 1e etappe Maandag 19 november – Kigali / Nyagatare – 151,3 km – 1416m hoogte
  • 2e etappe Dinsdag 20 november – Kigali / Muhanga – 44,1 km – 1049m hoogte
  • 3e etappe Dinsdag 20 november – Muhanga / Huye – 74,6 km – 918m hoogte
  • 4e etappe Woensdag 21 november – Huye / Karongi – 150,7 km – 2420m hoogte
  • 5e etappe Donderdag 22 november – Muhanga / Musanze – 126,5 km – 2212m hoogte
  • 6e etappe Vrijdag 23 november – Musanze / Rubavu – 65,1 km – 766m hoogte
  • 7e etappe Zaterdag 24 november – Rubavu / Kigali – 156,5 km – 2218m hoogte
  • 8e etappe Zondag 25 november – Kigali / Kigali – 100,5 km – 1110m hoogte

Sportieve bestemming
Rwanda profileert zich steeds meer als een sportieve bestemming. Naast de Ronde van Rwanda is er ook de jaarlijkse marathon van Kigali en zijn er afgelopen jaar diverse mountainbike-fietsroutes geopend.

Meer informatie:
www.en.tourofrwanda.com
www.facebook.com/pages/TOUR-of-Rwanda/288338907863252
www.twitter.com/Tourofrwanda1

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.