Grimm-jaar 2013 groot feest in Hessen

Veel activiteiten en plaatsen die verwijzen naar de boeken van de gebroeders Grimm zijn terug te vinden in de Merian-reisgids (prijs 10 euro).Hier boven een interview met Wilma Schäfer van Kassel-Marketing GmbH over waarom Nederlanders hun vakantie in 2013 in dit deel van Duitsland zouden moeten doorbrengen.

Aan de hand van de Merian-reisgids is het mogelijk om al thuis een trip door het leven van de gebroeders Grimm te maken: Waar ze geboren zijn, gewoond hebben, studeerden en bovenal hoe ze aan de inspiratie kwamen voor de sprookjes die wereldwijd al 200 jaar miljoenen kinderen hebben weten te boeien. De gids gaat uitvoerig in op de steden en natuur die een rol speelden in de verhalen van de broers. Voor voorpret, maar ook om ter plekke goed geïnformeerd te zijn is de Nederlandstalige gids een aanrader. In het boekje zijn onder andere negen compleet beschreven autoroutes opgenomen. Hij kost bijna 10 euro. Meer informatie via www.merian.de

De natuur in de regio wordt door de toeristische organisatie ter plekke als volgt beschreven: “Een afwisselend landschap met glooiende dalen, robuuste heuvels, steile rotsen en ontelbare bronnen wacht erop ontdekt te worden. Eeuwenoude straatjes, vakwerk, massieve muren en torens en betoverende sloten nemen de bezoeker mee op een tijdreis naar de middeleeuwen.
14 tot 17 miljoen jaar geleden, in het tertiair, spoot er regelmatig lava uit de vele kraterpijpen en spleten. Enorme basaltmassa’s bedekten elkaar en vormden een reusachtig vulkaanveld – de vulkaan Vogelsberg. Het is in Duitsland de enige in zijn soort. Het geologische erfgoed drukt op kenmerkende wijze zijn stempel op het landschapsbeeld van het middelgebergte. Historisch erfgoed, de kracht van de natuur en de mensen uit de regio hebben in het hart van Hessen een idylle geschapen: historisch, avontuurlijk en ontspannend!
‘We moeten weer verder, anders krijgt u niet alles te zien’. Wie dat zegt, is stadsgids in Büdingen. Wie in vakwerk meer ziet dan alleen balken en in stenen meer dan alleen muren, zal dol zijn op de charme van het middeleeuwse Büdingen. Wie houdt van botanische zeldzaamheden en de aanblik van een park dat met het omliggende landschap versmolten lijkt te zijn, zal zich zeker op zijn gemak voelen in het kleine zoutwaterkuuroord Bad Salzhausen.
Als parels aan een ketting bieden premium-wandelroutes de wandelaar iedere dag een nieuwe landschapsbeleving. Fietsers genieten van de natuur langs riviertjes zoals de Nidda en op het tracé van de voormalige Oberwaldbahn, dat tegenwoordig deel uitmaakt van de Vulkanradweg. Met een lengte van 94 kilometer is de Vulkanradweg een van de langste fietsroutes over voormalige spoorbanen. Tegenwoordig vormt hij de kern van de 245 km lange BahnRadweg Hessen, die de op diverse plaatsen aangelegde fietspaden op voormalige spoorbanen door Wetterau, Vogelsberg en Rhön met elkaar verbindt tot een langeafstandsfietsroute.
Met de opening van het museum ‘Keltenwelt am Glauberg’ bij de overgang van de Wetterau naar de Vogelsberg komt nu een van de oudste cultuurlandschappen van Duitsland in de schijnwerpers te staan. In de Wetterau gaan de sporen van de mens duizenden jaren terug. De graven op de Glauberg uit de Keltische tijd, met hun rijke grafgiften en het zandstenen beeld van een ‘Keltische vorst’, werden wereldberoemd en waren aanleiding voor de bouw van dit museum. Ze zijn het spectaculaire hoogtepunt van een reeks van archeologische ontdekkingen die teruggaat tot de oude steentijd.”

Meer informatie onder andere via: www.grimmheimat.de/nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.