Schoonste lucht in Fins Lapland

In Fins Lapland kun je eens echt diep ademhalen, daar hebben ze namelijk de schoonste lucht van Europa.

Fins Lapland is een van de schoonste gebieden van Europa. Er is onderzoek gedaan naar de Lapse luchtkwaliteit en daar blijkt uit dat de vervuiling afneemt. In Fins Lapland is de concentratie luchtverontreinigende stoffen minder dan de helft van de aangetroffen stoffen in bijvoorbeeld het zuiden van Finland. Er is bijvoorbeeld een erg lage stikstofconcentratie, die vooral wordt veroorzaakt door verkeer, in het gebied. Daarnaast komen er geen hoge ozonconcentraties voor in Fins Lapland, terwijl dat vaak het geval is in de zuidelijke breedtegraden. In de afgelopen 15 jaar is de luchtkwaliteit in Fins Lapland verbeterd. Van de ruim zestig geanalyseerde luchtverontreinigende stoffen, toonde bijna de helft een dalende trend. Denk daarbij aan zwaveldioxide, koper, arseen en sulfaat. Alleen de stikstofconcentratie en de ozon zijn hetzelfde gebleven. De luchtkwaliteit van Finland scoort dus hoog op Europees niveau.

Voor meer informatie over Fins Lapland ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.