100 jaar Hollywood in EYE

Het is dit jaar precies 100 jaar geleden dat de grote filmstudio’s van nu zich in Hollywood vestigde.

Het is dit jaar precies 100 jaar geleden dat de studio’s van Universal en Paramount zich vestigden in Hollywood. Om dat te vieren is in het filmmuseum EYE in Amsterdam een speciaal programma rond de sterren, regisseurs en producenten die in de 100 jaar film gemaakt hebben. Ook vertonen ze 25 Hollywood-Klassiekers zoals Wings, Charlie Chaplins Modern Times, Billy Wilders Sunset Boulevard , Grease, Pulp Fiction en Avatar. Het slaperige dorpje Hollywood in Californië is uitgegroeid tot een van de grootste filmindustrieën ter wereld. Dit hadden filmpioniers Adolph Zukor (Paramount) en Car Laemmle (Universal) niet kunnen bedenken. Rond 1920 produceerde zij al achthonderd films per jaar. Met de vijfentwintig van de mooiste en opmerkelijkste Hollywoodfilms brengt EYE de geschiedenis van de Amerikaanse studio’s in beeld.

Filmkrant-redacteuren Dana Linssen en Ronald Rovers verzorgen een cursus ‘Kritisch Kijken’ op 6 december. Hier worden verschillende kanten van Hollywood beter bekeken. Ook het tv-kanaal Holland Doc 24 heeft aandacht voor 100 jaar Hollywood. Zij vertonen van zaterdag 29 december tot en met vrijdag 5 januari documentaires over de geschiedenis van Hollywood en wat zich achter de wereld van glitter en glamour heeft afgespeeld.

‘100 Jaar Hollywood: 25 klassiekers die je niet vaak genoeg kunt zien’ is van 1 december 2012 t/m 5 januari 2013 in EYE. Voor de filmkalender en meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.