Alle landlopers verzamelen!

Gevangenismuseum
Vroeger werd er met daklozen, oftewel landlopers, minder zorgzaam omgegaan dan nu meestal het geval is. Hoe het dan wel ging wordt getoond op zondag 30 december als de jaarlijkse Landlopersdag gehouden wordt in en rond het Gevangenismuseum in het Drentse Veenhuizen.

Al vóór de ingang van het museum is de bedrijvigheid te zien van de landlopers, de oorspronkelijke bewoners van het Tweede Gesticht. Paupers met paard en wagen voorzien de bewoners van vers water in emmers; waterleiding was er immers honderd jaar geleden niet. Bewoners rijden op hun oude fietsen door de straten en over het binnenplein van het museum. Er zullen een paar paupergezinnen aankomen om opgenomen te worden in het Tweede Gesticht. Theatergroep E POI zal laten zien dat er ook in de 21e eeuw daklozen zijn en dat iedereen ‘Aan lager wal’ kan raken.

Een bezoek aan de gevangenis ‘De Rode Pannen’ behoort tot de mogelijkheden, evenals een bezoek aan de honderd jaar oude Elektriciteitscentrale. Beiden zijn echter alléén onder begeleiding van een landloper, veldwachter of een ambtenaar te bezichtigen. Met het oog op preventie zal de oude brandweerauto rondrijden. En natuurlijk rijdt de Boevenbus. Verder als vanouds marktkramen, theateracts, oude ambachten en muziek in de sferen van weleer.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.