Bretons dansfeest nu werelderfgoed

Op het Bretonse feest wordt vaak muziek in klederdracht gemaakt.


Lijstjes, we zijn er gek op als mensheid. En we vinden het helemaal leuk als we dan bovenin op zo’n lijst staan. Het is dan ook niet gek dat de Franse regio Bretagne verheugd reageerde op het toevoegen van het Bretonse dansfeest Fest-Noz aan de UNESCO immateriële werelderfgoedlijst. Op deze lijst, die op dit moment 232 onderdelen bevat in 86 landen, staat erfgoed dat leeft, dat onderdeel uitmaakt van ons leven en dat men wil doorgeven aan volgende generaties. Of het nu gaat om tradities, rituelen, zang, theater, dialecten of ambachten.

Fest-noz is Bretons voor fête de nuit en betekent letterlijk feest van de nacht. Tijdens deze avonden dansen velen, van jong tot oud, en vanuit alle hoeken van het land, uit de stad of van het platteland, gezamenlijk tot diep in de nacht. Jaarlijks vinden zo’n duizend fest-noz plaats in Bretagne, waarvan de meest bekende het festival Yaouank in Rennes is, dat elk jaar in november meer dan 1000 dansers ontvangt.

De regio Bretagne reageert verheugt: “De erkenning van de fest-noz, betekent tevens een wereldwijde erkenning van de regionale cultuur van Bretagne, van zowel haar eenvoudigheid als rijkdom”, aldus Jean-Michel Le Boulanger, vice-voorzitter van de Regionale Raad van Bretagne (Conseil Régional de Bretagne).

Ook bij moderne varianten vermaken honderden dansers zich.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.