Italiaanse kunst aan zee

Revolution Kid van Yinka Shonibare, Foto: Pr/The Publicity Company

Revolution Kid van Yinka Shonibare, Foto: Pr/The Publicity Company


Museum Beelden aan Zee in Den Haag presenteert van vrijdag 25 januari t/m zondag 19 mei 2013 een overzichtstentoonstelling van het Italiaanse duo Bertozzi & Casoni en in het kabinet werken van de jonge Britse kunstenaar Damian Taylor. Bertozzi & Casino combineren in hun spectaculaire beelden maatschappijkritische en filosofische thema’s. Door hun kleurgebruik en materialen grenzen hun beelden aan kitsch. Met de techniek die ze eind jaren negentig ontwikkelden, maken Bertozzi & Casoni keramiek werk van groot formaat. De kolossale, maar kwetsbare beelden van het Italiaanse kunstenaarsduo zijn overweldigend en zetten aan tot nadenken over leven en dood, natuur en cultuur, kunst en kitsch.

De jonge Britse kunstenaar Damian Taylor zoekt de grenzen op tussen materialen en technieken. Zijn foto’s zijn afdrukken die rechtstreeks van het oppervlak van een schilderij of beeld gemaakt zijn. Zo speelt hij een subtiel illusiespel met het twee- en driedimensionale. In het kabinet hangen zijn foto’s naast de schilderijen waarvan ze zijn ‘ontwikkeld’. De foto’s laten de beeldende kwaliteit van het schilderij zien. Dit recente werk van Taylor wordt tentoongesteld in nauwe samenwerking met de Hidde van Seggelen Gallery in Londen.

Door genereuze bijdragen van de BankGiro Loterij, Vereniging Rembrandt en andere met naam aan het museum verbonden fondsen heeft Beelden aan Zee de afgelopen jaren de collectie kunnen uitbreiden met bijzonder werk van Nederlandse en internationale beeldhouwers. Die aanwinsten – zoals Revolution Kid van Yinka Shonibare – staan de eerste maanden van het nieuwe jaar in de schijnwerpers. Zo krijgen deze topstukken alle aandacht en krijgen bezoekers meer inzicht in het aankoopbeleid van het museum.

Museum Beelden aan Zee is volledig gericht op moderne en hedendaagse internationale beeldhouwkunst. De collectie bestaat uit zo’n duizend sculpturen, de meeste uit de tweede helft van de twintigste eeuw. De mens is het leidmotief bij de beelden van bekende en onbekende kunstenaars, uitgevoerd in uiteenlopende materialen. Beelden aan Zee is gevestigd in een bijzonder gebouw van Wim Quist in de duinen van Scheveningen.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.