Ontdek eten in Suriname

Eten is erg belangrijk in Suriname en als je er op reis gaat kun je dit zelf ontdekken.

Eten is erg belangrijk in Suriname en als je er op reis gaat kun je dit zelf ontdekken.

In Suriname is bijna alles wat je doet met eten verbonden. Het is een groot onderdeel van elk bezoek, elk feestje, elk festival. Surinamers koken en eten graag, vaak en uitgebreid. Je krijgt overal waar je gaat eten voorgeschoteld, bij mensen thuis, bij een stalletje op straat of in een restaurant. Als je naar Suriname gaat begin je meestal met de hoofdstad Paramaribo. Hier kun je al gelijk beginnen met het verkennen van de lokale keuken. Zo is er de Waterkant, de boulevard aan de Surinamerivier waar veel kleine eetstalletjes staan. Voor zo’n drie euro heb je een maaltijd bij elkaar. Er zijn Javaanse standjes met nasi, bami, saté en bakabana (gebakken banaan). Ook zijn er Creoolse eetgelegenheden met gerechten als bruine bonen met rijst, zuurkool met varkensstaart en pom. Daarnaast vind je er Indiase roti bij gespecialiseerde rotishops. Een Javaanse avond is te beleven in de wijk Blauwgrond, waar veel lokale warungs zijn.

Gastvrijheid is belangrijk in Suriname, dus de kans bestaat dat je uitgenodigd wordt om bij iemand thuis te komen eten. Kan je niet zo goed tegen pittig eten, dan is het verstandig dat aan te geven bij de gastheer of -vrouw. Lokale bewoners houden er over het algemeen van hun eten flink te kruiden. En doe dit in duidelijke woorden want het woord ‘Heet’ betekent niet hetzelfde in het Surinaams. Dan zeg je alleen dat iets warm is, niet dat het pittig is. Wil je dat aangeven zeg dan dat je niet van peper houdt, of dat je niet ‘te peper’ wilt eten. Zo voorkom je misverstanden en een mond die in vuur en vlam staat.

Durf je al dat vreemde eten niet zo goed aan? Dan hebben ze ook vertrouwd Nederlands eten. Zo is er in Suriname in iedere woonwijk patat met mayonaise te krijgen. Er is ook een pannenkoeken- en poffertjes café en een visspeciaalzaak die kibbeling verkoopt. Wil je in sfeer eten dan heeft Suriname verschillende eetgelegenheden; warungs waar het je het lekkerste eten vindt, of restaurants waar je in de buitenlucht kan dineren. Als je fusion gerechten wil eten kan naar de betere (en ook duurdere) restaurants van Paramaribo. De prijzen zijn hier vergelijkbaar met die in Nederland. Eet smakelijk, of zoals ze in Suriname zeggen: njan switi!

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.