Veel wintersporters onvoldoende verzekerd

Er gebeuren best veel ongelukken tijdens het skiën, toch zijn er weinig mensen die zich hiervoor verzekeren.

Er gebeuren best veel ongelukken tijdens het skiën, toch zijn er weinig mensen die zich hiervoor verzekeren.

Veel Nederlanders gaan op vakantie tijdens deze winter. Ongeveer 30% gaat naar een vakantiebestemming en hiervan gaat de helft op wintersport. Europeesche Verzekeringen heeft onderzoek gedaan onder deze wintervakantiegangers. Daaruit blijkt dat 38% van de mensen die op wintersport is geweest wel is een blessure gehad heeft. De meest voorkomende blessure is de knie (17%) daarna komen blessures aan het (scheen)been (5%), pols (5%), arm (4%), rug (4%) en hoofd (4%). De kosten kunnen hoog oplopen. Je moet bijvoorbeeld per banaan of helikopter naar het ziekenhuis, maar het kan ook zijn dat je langer moet blijven dus extra reis- en verblijfskosten hebt, omdat je niet naar huis kunt rijden. Van de mensen die op wintersport gaan is 14% hiervoor verzekerd, zij hebben dan dus geen kosten. Nog een 9% weet niet of ze hiervoor verzekerd zijn en de rest heeft zich helemaal niet voor de wintersport verzekerd. Aangezien het aantal ongelukken dat op pistes gebeurd is dat best opvallend.

Toch zijn wintersporters wel bezig met de risico’s die skiën met zich meebrengen, ook al verzekeren ze zich er niet voor. Zo geeft 71% aan nooit buiten de pistes te gaan skiën, dat is 10% meer dan het jaar daarvoor. Ook zijn er steeds meer mensen die een helm dragen, 40% in 2012 terwijl in 2011 dit nog 34% was. Opvallend is wel dat steeds meer jongeren een helm dragen terwijl oudere wintersporters dat vaak laten. Naast zelf risico’s vermijden vinden wintersporters het heel irritant als anderen wel gevaarlijk doen. Op de vraag wat mensen het meest irritant vinden tijdens de wintersport antwoordde 31% “Onverantwoord, risicovol gedrag”, daarna komt “weinig/slechte sneeuw” (23%) en “drukte op de piste” (16%). Ook “voordringers bij de skilift” (9%) en “diefstal van eigendommen” (8%) worden als heel irritant gezien.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.