200 jaar Wagner

Het is 200 jaar geleden dat Richard Wagner geboren is. Dit wordt door heel Duitsland op verschillende manieren gevierd.

Het is 200 jaar geleden dat Richard Wagner geboren is. Dit wordt door heel Duitsland op verschillende manieren gevierd.

In 2013 is het 200 jaar geleden dat Richard Wagner geboren is. Hij is een van de belangrijkste Duitse operacomponisten. Dit is voor Duitsland een rede om evenementen te organiseren in steden waar Wagner zijn werken heeft geschreven. Duitsland is onder andere vanwege zijn cultuur een populair vakantieland. Uit onderzoek blijkt dat 52% van de buitenlandse gasten Duitsland vanwege de cultuur als vakantiebestemming gekozen. Deze groep toeristen kan aankomend jaar zijn hart ophalen want rond het geboorte jaar van Wagner worden veel activiteiten georganiseerd.

Richard Wagner in Leipzig
Leipzig is de geboorteplaats van Richard Wagner. Wagner liet zijn eerste werken opvoeren in de Gewandhaussaal, in het tegenwoordige Städtische Kaufhaus, en in het Neue Theater, dat nu bekendstaat als de Opervan Leipzig. Tijdens het jubileumjaar is er genoeg te doen voor Wagner-fans. In het Stadtgeschichtliche Museum Leipzig is van 13 februari t/m 26 mei 2013 de tentoonstelling ′Wagnerlust und Wagnerlast′ te zien: Hier krijg je de belangrijkste periodes uit het leven van Wagner te zien. Daarnaast is er een Richard-Wagner-festival (16 t/m 26 mei 2013) Hier kun je verschillende Wagner-opera’s, zoals ′Parsifal′ en ′De Rheingold′, en is er voor kinderen een speciale uitvoering van de ′Ring der Nibelungen′ zien.

Richard Wagner in Dresden en Eisenach
Niet alleen in zijn geboorteplaats wordt het jubileumjaar gevierd, ook in andere plaatsen waar jij verbleef staat hij in 2013 in het middelpunt van de belangstelling. Wagner werd in 1843 koninklijke hofkapelmeester in Dresden en hij bleef hier 19 jaar. Op 18 mei 2013 wordt het oratorium ′Das Liebesmahl der Apostel′ in de Frauenkirche tijdens het Dresdner muziekfestival opgevoerd.
Van 27 april t/m 25 augustus 2013 is in het Dresdner Stadtmuseum een tentoonstelling over Wagners jaren in Dresden te zien. In deze stad heeft hij bijna al zijn latere werken geschreven. Op weg van Parijs naar Thüringen verbleef Wagner in Eisenach. Daar was hij zo onder de indruk van de Wartburg, dat hij deze burcht als decor voor de ′Tannhäuser′ koos. In het Wagner-jaar worden daarom in de feestzaal uitvoeringen van de ′Tannhäuser und der Sängerkrieg auf Wartburg′gegeven.

Richard Wagner in Nürnberg en München
Nürnberg is het decor van de enige komische opera van Richard Wagner: ′Die Meistersinger von Nürnberg′. In het jubileumjaar worden in Nürnberg veel evenementen rondom de ′Meistersinger von Nürnberg′ georganiseerd. Op 25 juli speelt het Staatstheater Nürnberg de Festwiesen-scène op de Nürnberger Hauptmarkt, die het toneel van de eerste opvoering was. Ook in München zijn nog sporen van Wagner te vinden. Zo staat op de Prinzregentenplatz een standbeeld van de beroemde componist. Koning Ludwig II, die een groot kunstliefhebber was, had Wagner in 1864 naar de Beierse hoofdstad gehaald. In het Nationaltheater waar vier opera’s van Wagner in première gingen, worden zijn werken nog vaak uitgevoerd.

Richard Wagner in Bayreuth
In 1872 trok Wagner naar Bayreuth, waar hij 10 jaar woonde. Zijn voormalig woonhuis, villa Wahnfried, is tegenwoordig een museum. In het jubileumjaar is er tijdens de Bayreuther Festspiele een nieuwe uitvoering van de ′Ring des Nibelungen′ te zien. Ook ′Der Ring an einem Abend′, een kortere versie van het werk, is een nieuwe productie voor het jubileumjaar; deze wordt op 24 juli 2013 voor het eerst opgevoerd. Samen met de opera van Leipzig worden de vroege werken van de componist vertoond: ′Die Feen′, ′Das Liebesverbot′ en ′Rienzi′. Christian Thielemann, dirigent van de Saksische staatskapel, dirigeert in het Festspielhaus op de geboortedag van de operacomponist het orkest van de Bayreuther Festspiele.

Voor meer informatie ga je naar de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.