Carnaval in Duinkerken

Tijdens de carnavalsoptocht van Malo-les-Bains verkleden mensen zich en gaan de straat op.

Tijdens de carnavalsoptocht van Malo-les-Bains verkleden mensen zich en gaan de straat op om feest te vieren. 

Heb je het carnaval in Nederland wel gezien maar wil je niet helemaal naar de andere kant van de wereld om dit feest op een andere manier mee te maken? Dan is er ook een andere keuze namelijk het Franse Duinkerken. Het is misschien niet heel bekend maar elk jaar hebben ze hier tussen eind januari en begin maart een van de grootste carnavalfeesten van Frankrijk. Een van de hoogtepunten is  de megaoptocht op zondagmiddag 10 februari in het centrum van Duinkerken. Ook in de badplaats Malo-les-Bains hebben ze een grote stoet op zondag 17 februari. Praalwagens vinden ze overbodig, in plaats daarvan lopen tienduizenden bezoekers in kleurrijke kostuums en pruiken met parasols door de stad. Daarnaast is er iedere zaterdagavond in het Congresgebouw van 22.00 tot 05.00 uur een Carnavalsbal. Het bal wordt elke keer door een andere carnavalsverenigingen georganiseerd. De opbrengst van de feesten gaat naar goede doelen.
Maar hoe is carnaval in Duinkerken eigenlijk ontstaan? Het is begonnen met de vissers uit Duinkerken die gedurende eeuwen de visgronden van IJsland opzochten. Ze bleven maanden weg van huis en voor hun vertrek werd er behoorlijk feest gevierd. Vanaf de 18de eeuw trokken de vissers samen met hun families door de straten van Duinkerken en zetten maskers op. Het was het begin van de ‘Visscherbende’, een kleurrijke, levendige optocht,  dat nu nog altijd het hoogtepunt van het carnavalfeest vormt. Op maandag 11 februari is er de optocht van de ‘bande de la Citadelle’ en dinsdagmiddag het carnaval van Rosendael.  Centrale figuur in de optochten zijn Reuze Papa en zijn echtgenote Reuzine Dame Gentille die beiden omringd worden door metershoge bewakers.

De VVV biedt speciale carnavalsarrangementen aan. Inlichtingen en reserveringen via oottevanger@ot-dunkerque.fr of telefoonnummer 00 33 3.28.26.27.89. Informatie over Duinkerken vind je op de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.