Gloriedagen scheepvaart in museum

Een deel van een van de drie panelen.

Een deel van een van de drie panelen.


Schilderijen en scheepvaart. Twee dingen die Nederland wereldfaam brachten worden nu samengevoegd in het Maritien Museum in Rotterdam. Daar is vanaf zaterdag 9 februari 2013 een bijzonder schilderijpaneel te zien: Panorama Burgerhout toont de schepen die door de Rotterdamse Machinefabriek en Scheepswerf Burgerhout gebouwd werden voor nationale en internationale opdrachtgevers/ Het gaat om marineschepen, baggermolens, vrachtschepen, passagiersschepen, sleepboten en droogdokken. “Kijk dit kunnen wij”, wilde Burgerhout ermee zeggen.

De drie schilderijen, van twee meter hoog tot tien meter breed, zijn de grootste maritieme schilderijen van Nederland na Panorama Mesdag. De schilderijen stonden jarenlang opgerold in het museumdepot. Anderhalf jaar geleden werd een veilige plek gevonden om ze uit te rollen en ontdekten deskundigen een voorstelling van groot historisch belang. Na een grondige restauratie worden de doeken van 5 tot en met 8 februari live voor publiek opgespannen in de entreehal van het museum.

Panorama Burgerhout is in 1928 geschilderd door Adolf Bock en toont de schepen die door de Rotterdamse Machinefabriek en Scheepswerf Burgerhout gebouwd werden voor nationale en internationale opdrachtgevers. De afgelopen maanden is Panorama Burgerhout gerestaureerd door de Stichting Restauratieatelier Limburg, een van de weinige ateliers in Nederland die doeken van een dergelijk formaat kan restaureren. Een flinke klus gezien de omvang, de zware vervuiling en de beschadiging van de doeken. De schilderijen hingen jarenlang in een personeelskantine, waar gerookt en gegeten werd. Aan de vegen op twee van de doeken was te zien dat ze bovendien regelmatig met een natte spons zijn afgenomen, waardoor het vuil extra vast zat. Meer informatie: www.maritiemmuseum.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.