Het Valkhof gaat terug naar de 18de eeuw

Museum Het Valkhof gaat met de tentoonstelling 'uit de plooi' terug naar de 18de eeuw.

Museum Het Valkhof gaat met de tentoonstelling ‘uit de plooi’ terug naar de 18de eeuw.

Museum Het Valkhof in Nijmegen gaat terug naar de ‘vergeten’ eeuw, de 18de eeuw. Mensen denken niet vaak meer aan de 18e eeuw terwijl er toen veel veranderingen geweest zijn waar we nu nog de gevolgen van merken. Politiek Den Haag, namen van planten en dieren of het samen drinken van koffie en thee: allemaal vinden ze hun oorsprong in de 18de eeuw. De tentoonstelling ‘Uit de plooi’ neemt je mee naar deze interessante periode uit de Nederlandse geschiedenis. Nederland werd losser in die periode,  dit zag je letterlijk met het verdwijnen van de diepe plooien in de damesjaponnen en de stijve mannenpakken maar ook in politiek en maatschappelijk opzicht ontplooiden de mensen zich. Mensen gingen anders kijken naar de rol van vrouw en kinderen in het huishouden en naar de rechten van burgers. De economische groei, en daarmee ook de politieke invloed, verschuift van de steden naar het platteland, en van het westen naar het oosten. Ook geestelijk maken de mensen een groei door: de stijve zelfvoldane rijkdom van de 17de eeuw maakt plaats voor een persoonlijke beleving van geloof, individuele ontwikkeling en omgang met de medemens.
Aan de hand van onder andere schilderijen, kleding, zilverwerk, porselein, speelgoed en meubels wordt je meegenomen naar het leven in de 18de eeuw. De tentoonstelling is ingedeeld in zes thema’s. Elk thema heeft een eigen sfeer en vormgeving gekregen. Van uiterlijke pracht en praal via innerlijke ontwikkeling, naar een intieme ruimte waarin het huisgezin centraal staat. Je gaat ‘op visite’ in een rijk versierd huis en je komt langs typisch 18de-eeuwse topografische tekeningen. De belangrijkste politieke ontwikkelingen vind je in de laatste zaal.
In de speciaal ingerichte tentoonstellingszaal ‘de Pronkkamer’ (geopend vanaf 16 februari) kun je, na het bekijken van de tentoonstelling, nog meer over de  18de eeuw ontdekken. Iedereen kan hier zelf aan de slag. Van papierknipkunst en het spelen van spelletjes uit die tijd tot het uitproberen van een 18de-eeuws kostuum. Ook worden in deze ruimte lezingen, workshops en voorstellingen gegeven die aansluiten bij de tentoonstelling.

De tentoonstelling ‘Uit de plooi’ is van 2 februari tot 26 mei te zien in Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59 in Nijmegen. Het museum is open van dinsdag tot zondag van 11 tot 17 uur. Ook zijn ze open op de volgende maandagen en feestdagen: 18 februari, 25 februari, 29 april, Goede Vrijdag, beide Paasdagen, Hemelvaart, beide Pinksterdagen. Gesloten op Koninginnedag. Een kaartje voor 19 jaar en ouder is € 8,00; voor kinderen van 6 t/m 18 jaar is een kaartje € 4,00. Met een Museumkaart mag je gratis naar binnen. Voor meer informatie ga je naar de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.