Hoop voor de Dode Zee

Het voortbestaan van de Dode Zee wordt bedreigt maar door een verbinding met de Rode Zee kan hij gered worden.

Het voortbestaan van de Dode Zee wordt bedreigt maar door een verbinding met de Rode Zee kan hij gered worden.

Het is al een tijdje bekend dat de Dode Zee steeds kleiner wordt. De Dode Zee, het laagste punt op aarde, verliest zoveel water dat er over 30 jaar slechts een kale vlakte overblijf. Er zijn ook al verschillende plannen gemaakt om de zee te redden maar daar is nu wat meer vaart achter gekomen omdat de zee inmiddels met meer dan een meter per jaar slinkt. Normaal gesproken krijgt de Dode Zee zijn water van de de rivier de Jordaan, maar door de groeiende bevolking wordt daar zoveel water uit gehaald dat die niet genoeg water meer levert. De Wereldbank heeft, op verzoek van de landen die de Dode Zee omringen, onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om de zee te redden. Dit kan volgens hen het beste door water van de Rode Zee aan te voeren, die zee ligt zo’n 180 km verder op. Het idee om de twee zeeën met elkaar te verbinden is al meer dan een eeuw oud maar door het sneller kleiner worden van de Dode Zee worden de plannen nu concreet. Volgens de Wereldbank is een ondergrondse pijplijn de beste manier om de twee zeeën bij elkaar te brengen. Het is voor de landen om de Dode Zee, Israël, Jordanië en de Palestijnse Westelijke Jordaanoever, belangrijk dat de zee blijft want het is een steeds populairdere vakantiebestemming waar je op het water kan blijven drijven door het hoge zoutgehalte. Milieu activisten zijn tegen het plan want het Rode Zeewater zou het milieu van de Dode Zee kunnen veranderen. Daarnaast zou het zoute zeewater de zoetwaterbronnen in het gebied tussen de twee zeeën kunnen vervuilen. De Wereldbank denkt dat die gevolgen kunnen worden verzacht.

 

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.