Teylers laboratorium open voor publiek

Het interieur van Teylers, Foto Kees Hageman

Het interieur van Teylers, Foto Kees Hageman


Het oorspronkelijke woonhuis en het laboratorium van Teylers in Haarlem wordt gerestaureerd en opengesteld voor publiek. Dat wordt mogelijk dankzij de 200.000 euro subsidie die het gelijknamige museum gekregen heeft van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De Rijksdienst heeft het bedrag ter beschikking gesteld aan het rijksmonument mede omdat het voor de UNESCO Werelderfgoedlijst is genomineerd. In juni van dit jaar beslist het Werelderfgoedcomité van UNESCO of Teylers definitief werelderfgoed wordt. Met het tekenen van deze overeenkomst geven RCE en Teylers hun gezamenlijke verbondenheid met het werelderfgoed in Nederland aan.

Al in 1784 werd het kennisinstituut voor kunst en wetenschap door burgers en voor burgers geopend achter een woonhuis in Haarlem, tegenwoordig beter bekend als het Teylers. Dat dit in originele staat bewaard is gebleven is uniek in de wereld. Met behulp van de subsidie wil Teylers de combinatie van historische gebouwen, historische collectie én historisch gedachtegoed voor de bezoekers weer tot leven brengen. Daartoe wordt het oorspronkelijke woonhuis en het laboratorium van Teylers gerestaureerd en opengesteld voor publiek. Teylers en de RCE streven ernaar om dit bijzondere rijksmonument op de Werelderfgoedlijst te krijgen, zodat het voor de toekomst behouden blijft en waarvoor vele binnen- en buitenlandse toeristen een omweg willen maken.

Op dit moment staan 962 sites op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, waarvan 9 Nederlandse sites: het eiland Schokland en omgeving, de Stelling van Amsterdam, het molencomplex Kinderdijk – Elshout, het Woudagemaal, Willemstad Curaçao, droogmakerij De Beemster, het Rietveld Schröderhuis, de Waddenzee en de Grachtengordel van Amsterdam.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.