Vakantiebeurs 2013 ‘live’

20130108-114554.jpg

De officiële opening van de vakantiebeurs 2013 in Utrecht met vuurwerk.

De officiële opening van de vakantiebeurs 2013 in Utrecht vond dinsdagmorgen met virtueel vuurwerk plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Tot en met komend weekend presenteert een groot aantal landen zichzelf daar voor de Nederlandse toerist. Bij de opening van de beurs sprak Guido van Woerkom van ANWB. Hij vond het opmerkelijk dat er van de twee dingen die ‘heilig’ zijn bij de Nederlandse consument – zijn vakantie en zijn auto – nu eentje gesneuveld is: De autorai gaat vanwege gebrek aan belangstelling dit jaar niet door. Dat geldt echter niet voor de vakantiebeurs. Zijn hele toespraak is hier onder te beluisteren.

Lees vandaag mee met de ervaringen van Elke dag vakantie.nl op de vakdag van de Vakantiebeurs 2013. Het is een kleurrijke plek waar je vrolijk van wordt getuige bijgaande foto.

20130108-110038.jpg

Een kleurrijke weergave van de toegangsdeur tot de Vakantiebeurs. Hier word je toch vrolijk van?

Inmiddels zijn we geïnterviewd door een cameraploeg van Vacanceselect die een item maken over de 10 reisbloggers in Nederland. Benieuwd naar het eindresultaat.De opening werd verricht met een Chinese dans. De zaal zit vol. Nu de toespraken.

20130108-111042.jpg

Met een Chinese dans – Hong Kong is immers een van de gastlanden van de beurs van dit jaar – werd de officiële opening van de Vakantiebeurs voorafgegaan.

FOTO ONDER: Europa-Park in Duitsland is door de bezoekers van Zoover uitgeroepen tot het beste attractiepark van Europa. CEO Stephan Bosman van Zoover en Henk Groenen maakten samen een taart klaar bij de stand van het Zwarte Woud. Europa-Park, dat 100 attracties heeft, werd beoordeeld met een 9.4 door het publiek. Het park trekt jaarlijks 4,5 miljoen bezoekers.

20130108-135521.jpg

Er werd ter plekke taart gemaakt ter gelegenheid van de Zoover-onderscheiding van Europa-Park.

ROUND ROOM: Tsjechië presenteert zijn plannen voor volgend seizoen. Het land wil af van het imago van ‘een goedkoop land’. Bovendien blijkt de misvatting te bestaan dat het een onveilig land is. ‘Maar bent u er wel eens overvallen?’, zei de vertegenwoordigster van het land tegen de 30 aanwezigen bij de presentatie.

20130108-141857.jpg

In een ronde theaterzaal presenteerde Tsjechië zijn plannen en focus voor het komende seizoen.

Al weer heel wat oud-krantenmannen tegengekomen. Wat hebben die toch met reisjournalistiek? Nu wachten bij de persprijs voor het beste reisverhaal. Hier onder een foto van een Nederlands kunstwerk dat je ook op de beurs kunt zien.

20130108-150119.jpg

Kunstwerk van zand, ter plekke gemaakt. Wat dat betreft heb je meer dan genoeg te zien bij de Vakantiebeurs, ook al zou je verder niet weggaan…

Prijs voor reisjournalistiek
De winnaar van de Aad Stuijs Persprijs is bekend. Het is Vlaanderen Vakantieland met een reportage over Londen. “In de uitzending Londen Hip & Trendy van Ben Roelants/Marijne Bruggeman van het televisieprogramma Vlaanderen Vakantieland worden verrassende, alternatieve hotspots van de Britse hoofdstad met zwier, eigentijdse bravoure en kennis van zaken gepresenteerd via vlotte beelden en een losse presentatiestijl”, zo meldt het juryrapport.

Ben Roelants en Matthijs Meeuwsen (winnaar vorig jaar)

Ben Roelants en Matthijs Meeuwsen (winnaar vorig jaar)

Prijswinnaar Ben Roelants ontving de prijs, een bronzen beeldje en een cheque van 1500 euro, op de Vakdag van de Vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht uit handen van Matthijs Meeuwsen, die deze persprijs vorig jaar won. De vakjury, bestaande uit Miranda Schoonderwoerd-Corral (voorzitter), Han van Geenhuizen, Liduine Hoyinck, Hans Bouman en Wilma Lankhorst, was unaniem over de uitverkiezing van Hip Londen, één van de vier thema-uitzendingen die het televisieprogramma Vlaanderen Vakantieland maakte ter gelegenheid van de Olympische Spelen 2012. Met zwier, eigentijdse bravoure en kennis van zaken neemt de presentator de kijkers mee langs de hotspots van de Britse hoofdstad, die tot leven worden gebracht door interviews met de hipsters die er wonen en werken.

“Hip Londen is een knappe journalistieke productie die van de eerste tot de laatste minuut blijft boeien. Een verhaal met vaart, maar waarin ook ruimte is voor achtergronden en daarmee meer biedt dan een aaneenschakeling van fraaie beelden. De jury prijst de originele invalshoek, verfrissende aanpak en professionele uitwerking van het onderwerp. De uitzending scoort op alle criteria van de ASP: originaliteit en actualiteit, persoonlijke aanpak, oog voor de doelgroep en vooral: vakmanschap.”

Nominaties van hoge kwaliteit
De inzendingen voor de Aad Struijs Persprijs 2013 weerspiegelen de ontwikkelingen in de media. Publicaties in kranten en tijdschriften vormen nog altijd de hoofdmoot: van de vijf genomineerde inzendingen zijn er vier in print, waarover de jury het volgende zegt: De Noorse Harley, een in Meridian Travel gepubliceerd verhaal van Anneke de Bundel, is een spannende en goed opgebouwde reportage over de training van sledehonden in Noorwegen.
Semana Santa van Tamara Evers, gepubliceerd in De Telegraaf, is een kleurrijk verslag over de Mariaprocessies in Málaga, waarin de emoties van de processiegangers en toeschouwers voelbaar zijn. In Dwars door Rusland, gepubliceerd in Winq magazine, doet Jurriaan Teulings verslag van een reis per trein, vliegtuig en auto van het beschaafde Sint-Petersburg naar het verre en ruige Kamchatka. Een dikwijls hilarisch verhaal, onorthodox van waarneming, beleving en ontmoeting.

En in het tweeluik Route Nationale 7, verschenen in MOTO73, beschrijft Lucas Verbeke zijn avontuurlijke, nostalgische motorreis van Parijs naar Menton. De manier waarop Verbeke en collega’s op klassieke Laverda motoren proberen de door de tand des tijds aangetaste route zo nauwkeurig mogelijk na te rijden, geeft het verhaal een Route 66-achtige allure, aldus de jury.

20130108-154347.jpg

Ben Roelants neemt de Aad Struijs Persprijs in ontvangst. Even ad rem als in zijn programma: “Wat is nu de bedoeling? Dat we een dansje maken?”

Hier onder een video-impressie van de vele muziek die te beluisteren is bij de Vakantiebeurs 2013, waarvan naar onze opvatting de stands dit jaar wel wat soberder zijn dan voorgaande jaren.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.