Volg route langs Bauhaus-bebouwing

Henry van de Velde was Belgische kunstschilder, ontwerper, vormgever en architect maar hij heeft veel werk in Duitsland gedaan.

Henry van de Velde was Belgische kunstenaar maar hij heeft veel werk in Duitsland gedaan daarom vieren ze zijn 150ste verjaardag (bron: Google Images)

Het is 150 jaar geleden dat de Belg Henry van de Velde geboren is. Hij was een kunstschilder, ontwerper, vormgever en architect en hij was een voorloper van de Bauhaus-traditie. Hij ontwierp huizen, interieurs, sieraden en gebruiksvoorwerpen. Zijn geboortedag wordt ook in Duitsland gevierd omdat hij daar in 1900 heen verhuisd is. Hij ontwierp veel gebouwen waaronder de Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT). Als je geinteresseerd bent in het werk van deze man kun je de ‘Henry van de Velde-route’ volgen. Deze route loopt van Parijs naar Polen en brengt je langs zijn verschillende werken. In Duitsland vind je zijn gebouwen vooral in Saksen en Thüringen. Je kan hem van Weimar via Jena, Bürgel, Gera en Lauterbach naar Chemnitz volgen. In 1902 vestigde van de Velde zich in Weimar waar hij kunstadviseur van de groothertog werd en deKunstgewerbeschule oprichtte. De door Van de Velde ontworpen gebouwen voor de Kunstgewerbeschule en deKunstschule zijn nu een deel van de Bauhaus-universiteit in Weimar. Je kan een rondleiding door de beroemde gebouwen krijgen die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan. Daarnaast kun je de villa Koerner en de villa Esche in Chemnitz bekijken. Deze villa’s zijn belangrijk omdat dit zijn eerste architectuuropdrachten in Duitsland waren. De villa Koerner is niet geopend voor het publiek, maar de villa Esche wel. In deze villa zit nu het eerste Henry van de Velde-museum in Duitsland. Van 23 mei t/m 1 september 2013 is de tentoonstelling Bauten Henry van de Veldes und ihre Nutzung einst und heute in dit museum te zien.

Voor meer informatie ga je naar de website.

 

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.