De geheimen van Marokkaanse vrouwen

Een hammam in Marokko.

Een hammam in Marokko.


In Marokko spelen schoonheidsrituelen een belangrijke rol in het dagelijks leven van vrouwen. Uiteraard kunnen ook toeristen van de mogelijkheden die het land op dat gebied biedt gebruik maken. Maar wat weet u er eigenlijk van? Elke Dag Vakantie.nl maakte een overzicht:

HAMAMS
De oorsprong van de hamam ligt in de Grieks-Romeinse thermen en nog altijd vormt het badhuis een belangrijk onderdeel van het leven van de Marokkaanse vrouw. Traditionele hamams (ook wel Moorse of Turkse baden) zijn vaak schitterende staaltjes van oosterse architectuur betegeld met fraaie keramiek. Ze vormen een echte ontmoetingsplaats. Vrouwen gaan erheen om te praten, thee te drinken en te genieten van heerlijke zoetigheden, maar vooral ook om te ontspannen rond het stoombad en om geurige verzorgende behandelingen te ondergaan in een rustgevende ambiance die de zintuigen doet ontwaken. Ontspannen en gereinigd gaan de vrouwen weer naar buiten. Dit moment van welzijn is een bijzonder aangename ervaring waarbij de geur van eucalyptus alle opgebouwde spanning verdrijft.

ARGANOLIE
Arganolie staat bekend om zijn vochtinbrengende en antioxiderende eigenschappen en wordt al sinds mensenheugenis door oosterse vrouwen gebruikt. Het biosfeerreservaat Arganeraie, tussen Essaouira en Agadir, omvat maar liefst 830.000 hectare arganbomen. Sinds 1998 wordt dit natuurgebied beschermd door Unesco, zodat de legendarische, heilige arganboom behouden blijft. Arganolie wordt geproduceerd in coöperaties onder leiding van vrouwen, die het geheim van dit schoonheidselixer zorgvuldig bewaren. De olie wordt na het baden aangebracht op het lichaam, het gezicht en het haar. De huid wordt hierdoor zachter en gladder en het geeft het haar een prachtige glans.

ZWARTE ZEEP
Zwarte zeep is afkomstig uit de streek rond Essaouira. Het is een combinatie van olie en fijngestampte zwarte olijven, gedrenkt in zout en pot-as, waardoor de zwarte zeep een amberkleurige glans krijgt. Met zijn krachtige peelende werking en vochtinbrengende vitamine E verwijdert zwarte zeep alle onzuiverheden, dode huidcellen en giftige stoffen. Dankzij de kalmerende en verzachtende eigenschappen raakt de huid daarbij niet geïrriteerd. Resultaat: een zachte, strakkere en soepele huid.

ROZENWATER
In de Rozenvallei, niet ver van Ouarzazate, werden meer dan duizend jaar geleden voor het eerst damascusrozen aangeplant. In mei, als de rozenstruiken hun heerlijke geur verspreiden door het hele dal, begint de oogst van de blaadjes om er rozenwater van te maken. Rozenwater heeft een verzachtende, zuiverende en verfrissende werking en het is bovendien een teken van gastvrijheid. De heerlijke geur geeft vrouwen een weldadig fris gevoel. Voor een vochtinbrengende, antiverouderende werking dient rozenwater met een wattenschijfje op het gezicht te worden aangebracht. Een scheutje bij het badwater zorgt voor een heerlijk geurende huid.

KOHL
Kohl staat symbool voor oosterse schoonheid. Het bestaat uit fijngemalen antimoonsulfide, een mineraal dat wordt gewonnen in het Atlasgebergte. Het van nature zwarte of grijze poeder wordt door oosterse vrouwen gebruikt om hun natuurlijke schoonheid te benadrukken. Zij zijn dan ook de enigen die de kohl mogen maken. Elke vrouw heeft haar eigen geheime recept, dat onder meer kan bestaan uit olijf- of dadelpitten, kruidnagels, gember, witte peper en andere minerale of plantaardige ingrediënten. De pitten worden eerst gedeeltelijk gebrand in een aardewerken tajine, vervolgens fijngestampt in een vijzel en daarna vermengd met het fijngemalen antimoon. Kohl wordt aangebracht door met een houten stokje van de binnenkant naar de buitenkant van het oog te strijken. Het geeft de ogen een onweerstaanbaar intense uitstraling.

HENNA
In de brandende zon van Zuid-Marokko, in de provincie Ouarzazate, groeit de hennaplant. De bijzonder geurige witte bloemen van deze kleine struik worden gebruikt in de parfumindustrie en van de heldergroene bladen wordt henna gemaakt. Als de bladeren worden fijngestampt ontstaat een poeder dat vermengd met water, citroensap of rozenwater een pasta van intense pigmenten oplevert. Henna heeft een spirituele, esthetische en geneeskrachtige functie. Het beschermt en reinigt en wordt bij feestelijke gebeurtenissen gebruikt omdat het geluk zou brengen. Zo vindt aan de vooravond van een huwelijk de hennaceremonie plaats, waarbij vrouwen de handen van de aanstaande bruid met bloemmotieven beschilderen om haar schoonheid te benadrukken. De bloemmotieven staan tevens symbool voor de weg die de vrouw aflegt naar haar nieuwe rol als echtgenote. Daarnaast heeft henna geneeskrachtige eigenschappen: het werkt bloedstelpend, ontsmettend en genezend. Als huidkompres verzacht het blauwe plekken en irritaties, en wanneer het op het haar wordt gebruikt, heeft het een verstevigend effect en gaat het roosvorming tegen.
Voor meer informatie over Marokko: www.visitmorocco.com

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.