De rijkdom van Ruhpolding

De kerk van Ruhpolding.

De kerk van Ruhpolding.

Het imposante interieur van de kerk.

Het imposante interieur van de kerk.

Ruhpolding ligt in het uiterste zuiden van Duitsland in Beieren, op een half uur rijden van de Oostenrijkse grens. De plaats is onder andere bekend geworden om de biathlon-baan die de 6400 inwoners tellende gemeente heeft. De economie is gebaseerd op toerisme en sport. De naam van de plaats werd in 1193 voor het eerst genoemd. Sinds 1895 is de plaats voor het eerst verbonden met het spoorwegennet. Al sinds 1948 heeft de plaats een reputatie als wintersportoord opgebouwd. In het midden van de jaren vijftig waren er ’s winters al 600.000 overnachtingen per jaar. Dat groeide in de jaren negentig van de vorige eeuw al naar 1,1 miljoen overnachtingen. Naast langlauf-, ski- en wandelmogelijkheden heeft de plaats een vrij uitgebreid winkelaanbod.

De grootste verrassing ligt echter in het midden van het dorp op een heuvel: De St. George Parochiekerk. Met de bouw van deze kerk werd in 1738 begonnen. In 1754 was de officiële opening door de bisschop van Chiemsee Francis Steward. Wie de kerk binnentreedt wordt geïmponeerd door de ruimte, de rijke versieringen en de uit hout gesneden figuren van heiligen. In de rechter zijaltaar staat het meest waardevolle beeldhouwwerk: een Romaanse Madonna uit de 12e Eeuw.

Kijk zelf rond in de kerk:

Nog wat tips voor deze regio:

  • Overnachten kan in het wat gedateerde vakantiepark van Roompot in Eisenärzt. We verbleven er echter wel goedkoop. 400 euro voor een 8-persoonshuisje in de voorjaarsvakantie van 2013.
  • Voor lessen en ski-verhuur kun je terecht bij Ski Huber. Ze hebben qua terrein een mooie opbouw voor beginners, van een vlak weiland, naar iets steiler, tot de (bijna echte) Westernberg.
  • Broodjes zijn ’s morgens te koop bij de receptie van het vakantiepark, maar echte boodschappen kun je doen bij Edeka Kaltschmid. De winkel valt op doordat je als bezoeker over alle stellingen heen kunt kijken, wat de supermarkt een bijzonder ruimtelijke aanblik geeft.
  • Op 20 km afstand ligt de Chiemsee, een van de grootste meren van het land. Komend vanuit Nederland rijdt je er waarschijnlijk langs. Het biedt in de zomer allerlei mogelijkheden voor wintersport.
  • Er is onder andere een museum over houthakkers, die ooit een belangrijke functie in de regio hadden.
  • Met een kabelbaan kun je jezelf naar boven op de Rauschberg (1626 m.) laten brengen. Bij helder weer kun je van hier af 600 Alpine pieken zien [VIDEO]. Het is een beginpunt voor (winter)wandelingen. Zelf zijn we er niet naar toe gegaan, omdat de piek voortdurend in de wolken hing en dan is bijna 100 euro voor een kabinerit voor 5 personen wel wat veel.
  • Met een uur rijden zit je in het skigebied van de Kitzbüheler Alpen in Oostenrijk, bij bijvoorbeeld de St. Johanner Bergbahnen. Voor het hele gebied is één skipas aan te schaffen.
  • In het nabijgelegen dorp Siegsdorf is een mammoetmuseum.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.