Kasteel toont zilverschat

KasteelDeHaar
Nog niet eerder werd het familiezilver van de bewoners van Kasteel de Haar in de provincie Utrecht getoond aan het publiek. Van 7 februari tot en met 12 mei 2013 krijgen bezoekers eenmalig de kans het familiezilver te bekijken in de tentoonstelling ´Verborgen zilver van De Haar´.

Ruim een eeuw bestaat de traditie dat Kasteel de Haar één maand per jaar, september, wordt bewoond door familie van Zuylen van Nijevelt van de Haar. Het fêteren van vooraanstaande (internationale) gasten vormde het middelpunt van deze traditie, met extravagante diners en uitmuntend gastheerschap door de baron en de barones. Een half jaar van te voren begon personeel met de voorbereidingen. Alleen al voor het poetsen van al het zilver had het personeel 250 uur nodig.

Het familiezilver lag het gehele jaar achter slot en grendel op verborgen plekken verspreid door het kasteel en werd uitsluitend ter gelegenheid van de septembertraditie tevoorschijn gehaald. Met de aankoop van de kunstcollectie afgelopen november, is het voor Kasteel de Haar Utrecht voor het eerst in 100 jaar mogelijk om deze verborgen schatten aan het publiek te presenteren.

De kwaliteit en de uitvoering van het eetgerei is voortreffelijk, met een hoofdrol voor heraldiek, opengewerkte steelbekroningen en gegraveerde visblaasmotieven. De baron was van mening dat er in Nederland geen edelsmeden waren die werk op dit niveau konden leveren en liet daarom het gerenommeerde Parijse Maison Cardeilhac het bestek vervaardigen. Er zijn uiteraard dinermessen, -vorken en –lepels in alle soorten en maten, maar ook gemberbestek, suikerstrooiers, vistrancheerbestek, een croquetschep, druivenschaartjes, aspergescheppen, pasteischepjes, olijvenlepels en nog veel meer.

Tot de zilvercollectie behoren ook stukken die van de familie De Rothschild afkomstig zijn. Dat is opmerkelijk omdat de Joodse barones Hélène de Rothschild onterfd werd op het moment dat zij de Katholieke baron Van Zuylen huwde in 1887. Er zijn dienschalen en cloches, een surtout de table voorzien van geappliceerd verguld Rothschildwapen en met uitzonderlijk grote afmetingen, onmiskenbaar gemaakt voor een Rothschildpaleis.

De tentoonstelling ´Verborgen zilver van De Haar´ dompelt bezoekers onder in de context van de weelde van weleer. Nu in tijden van recessie menigeen de hand op de knip moet houden, waant men zich in het kasteel in een kosmopolitische luxe. De tentoonstelling geeft tevens antwoord op vragen over de rol en functie van het familiezilver en de daarbij behorende gebruiken en etiquette. Waarom is het ongepast om ´Eet smakelijk´ te zeggen? Waarom hield de baron society rubrieken in de krant nauwgezet bij in zijn ´invitationsbook´ voor het samenstellen van de gastenlijst? Hoeveel personeel was er eigenlijk en welke functies hadden zij? Welke gasten volgden koningin Emma op 9 juli 1901 in het op maat gemaakte gastenboek? Hoe zat de tafelschikking in elkaar en waarom was dat zo? Was het bestek prettig in het gebruik? Hoe voorkwam Roger Moore gezichtsverlies toen hij een hele kip aan zijn vergulde vork had hangen?

De tentoonstelling ´Verborgen zilver van De Haar´ is onderdeel van de bestaande kasteelrondleiding ‘Wat een Weelde’. De tentoonstelling is te zien van 7 februari t/m 12 mei 2013. Voor actuele informatie, openingstijden, tarieven en reserveren: www.kasteeldehaar.nl

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.