‘Sneeuwkettingen zijn mannenwerk’

Het zijn vaak de mannen die naar de wintersportbestemming rijden.

Het zijn vaak de mannen die naar de wintersportbestemming rijden.


Emancipatie geldt nog niet als het op wintersportreizen aankomt. Dat blijkt uit een recent onderzoek onder ruim duizend wintersporters. De man regelt de autotoebehoren zoals de winterbanden en sneeuwkettingen, terwijl de vrouw zorgt voor de koffie en broodjes. En het is ook met name de man die achter het stuur zit op weg naar de plaats van bestemming.

Dit blijkt uit onderzoek van AutoScout24 naar de rolverdeling in voorbereiding op en tijdens de reis naar de wintersport. Eén op de vijf Nederlanders zegt op ski- of snowboardvakantie te gaan. Tijdens deze rit is het bij de meerderheid de man die in de bestuurderstoel zit. Opvallend is dat in de groep van 55 jaar of ouder het juist de vrouw is die het meeste rijdt. Ook in de drie grote gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is de ‘rij-emancipatie’ verder gevorderd ten opzichte van de rest van het land.

Reis en verblijf
De voorbereidingen voor het verblijf, zoals de keuze voor de accommodatie en het skigebied, worden daarentegen bij de meerderheid van de Nederlanders gezamenlijk gedaan. Dit in tegenstelling tot de voorbereiding voor de autorit. Hier is een stereotype rolverdeling te zien waarbij de man zorgt voor ruitenvloeistof, winterbanden en sneeuwkettingen, terwijl de vrouw zich ontfermt over de koffie en broodjes.
Het onderzoek werd in januari 2013 uitgevoerd door Multiscope.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.