Meer wintersportgewonden dit jaar

Nederlanders staan bekend als waaghalzen op de piste: conditioneel onvoorbereid off piste gaan.

Nederlanders staan bekend als waaghalzen op de piste: conditioneel onvoorbereid off piste gaan.


Er zijn dit jaar al ruim honderd Nederlanders meer gewond geraakt tijdens de wintersport in vergelijking met vorig jaar. De meest voorkomende verwondingen zijn gebroken benen en kniebanden. Sinds het gebruik van helmen tijdens wintersport populairder is geworden is het aantal hoofdletsels afgelopen. Dit blijkt uit de gegevens van de ANWB Alarmcentrale en SOS International. De oorzaak van de stijging is onduidelijk. De weersomstandigheden waren ongeveer even goed als vorig jaar. Het heeft ook niet te maken met een toename van het aantal skiërs, want dat neemt als gevolg van de crisis al twee jaar op rij met telkens 1% af.

NRC heeft over deze ontwikkeling een artikel geschreven:

Geen goed jaar voor de Nederlandse wintersporters. Met nog een weekend en een volle week voorjaarsvakantie van de regio Zuid-Nederland voor de boeg, heeft de ANWB een tussenstand van het aantal gewonden gegeven. En die stand is aanmerkelijk hoger dan vorig jaar: 800 mensen die een beroep moesten doen op medische begeleiding van de hulporganisatie. Vorig jaar waren dat er nog zo’n 700 – een stijging van 14 procent. Een rondgang langs andere, veel kleinere alarmcentrales laat eenzelfde trend zien. SOS International: 14 procent meer gewonden. Mondial Assistance: 10 procent meer.

De rondgang maakt ook duidelijk dat er in totaal al twintig Nederlanders tijdens hun wintersportvakantie zijn overleden sinds de kerstvakantie tot nu toe. Dat zijn overigens ook mensen die tijdens de reis naar Oostenrijk toe een fataal ongeluk krijgen. Maar toch ook twee Nederlanders die slachtoffer werden van lawines.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.