Vélodyssée Fietsroute van het Jaar

De nieuwe fietsroute de Vélodyssée in Frankrijk loopt vooral langs de kust en is fietsroute van het Jaar 2013 geworden.

De nieuwe fietsroute de Vélodyssée in Frankrijk loopt vooral langs de kust en is fietsroute van het Jaar 2013 geworden.

De nieuwe fietsroute de Vélodyssée in Frankrijk is fietsroute van het Jaar 2013 geworden. De route is in 2012 aangelegd en slingert zich langs de Atlantische kust in Frankrijk: van Roscoff in het noordwesten van Bretagne naar Hendaye aan de Spaanse grens in het Baskenland. De route is een belangrijke schakel in de EuroVelo 1 van de Noordkaap naar het Portugese Sagres. Alleen al de afstand van 1200 kilometer maakt de Vélodyssée bijzonder, aldus de jury. Daarnaast is ook de totstandkoming van de route bijzonder, er hebben namelijk tien verschillende departementen meegewerkt aan het maken van de route.

‘De route gaat door een gevarieerd landschap, pal langs de kust, over voormalige spoorbanen en oude jaagpaden, door de duinen en uitgestrekte moerassen en zelfs over een stuk van 4 kilometer oceaanbodem dat bij eb droog valt,’ vermeldt het juryrapport. ‘De historische steden en dorpen langs de route maken maken het plaatje compleet.’ Ook de aansluiting van de Vélodyssée op het fietsroutenetwerk van Bretagne, de 860 kilometer lange fietsroute langs de Loire, het fietspad over een voormalige spoorbaan naar de stad Bordeaux en de 700 kilometer van het fietsnetwerk van het departement Gironde, is volgens de jury een belangrijk pluspunt. De Vélodyssée vormt hierdoor ‘een onmiskenbare schakel in onbeperkt lijkende fietsmogelijkheden’.

De jury koos de Vélodyssée uit drie genomineerde fietsroutes. De twee andere kandidaten waren de Tour de Bourgogne à vélo (Frankrijk) en de Vennbahn (Duitsland, België en Luxemburg). De Fietsroute van het Jaar is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, die hiermee het fietsen in binnen- en buitenland wil stimuleren. Op vrijdagmiddag 8 februari, tijdens de ‘Kick-off’ van de Fiets en Wandelbeurs in de Amsterdam RAI, krijgt de winnaar de trofee uitgereikt die aan deze uitverkiezing is verbonden.

Voor meer informatie ga je naar de website. De fietsroute de Vélodyssée kun je hier vinden.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.