Wild West in Noord-Noorwegen

Op rendierjacht in Noorwegen.

Op rendierjacht in Noorwegen.


Zin in eens een avontuurlijke wintersport? De ruimte hebben, in plaats van overvolle pistes. Dan is Noord-Noorwegen een serieuze optie. De streek rond Tromsø en Alta bieden volop mogelijkheden om eens op een andere manier de winter te beleven. De regio is makkelijk te bereiken per vliegtuig. Je kunt er rond deze tijd van het jaar het Noorderlicht zien. Dit bijzondere verschijnsel, ook wel Aurora Borealis geheten, komt voor als er grote zonne-explosies zijn die deeltjes de ruimte in werpen richting aarde. Als die deeltjes in aanraking komen met het magnetische veld van de aarde dan krijg je te zien wat we het Noorderlicht noemen. Voorwaarde om dit fenomeen, dat zich op 100 km hoogte afspeelt, te zien is dat er een heldere lucht is.

Vanuit Tromsø is het mogelijk met busjes een tocht te ondernemen naar de gebieden buiten de stad waar geen invloed meer is van het licht van de bebouwing. Op dat soort expedities gaat eten en drinken mee, zodat je redelijk comfortabel kunt genieten van het prachtige aanblik. In sommige gevallen is het mogelijk om een dergelijke tocht ook per boot te maken. Overigens heeft de bevolking lange tijd in angst en onzekerheid gezeten bij dit verschijnsel en werd gedacht dat het een aankondiging was voor oorlogstijd. Gelukkig weten we nu beter.

Tromsø is de grootste plaats in het noorden van Noorwegen met zo’n 70.000 inwoners. Het is een moderne stad, waar het ook gezellig uitgaan is. De stad ligt deels op het vaste land en deels op kleine eilandjes. Het speelde een belangrijke rol bij de verschillende expedities die vanuit hier richting de Noordpool gehouden werden. Het is ook een van de havens die de Hurtigruten, de postboot (ook in gebruik voor cruisepassagiers) die langs de kust van Noorwegen vaart, aandoet. Verder is hier de grootste luchthaven voor dit deel van het land te vinden.

Er zijn hier wild west-achtige wintersportactiviteiten te doen: Met een slee achter een rendier, op pad met een roedel sledehonden of onbekend terrein verkennen met een sneeuwscooter. Overnachten is mogelijk in een lavvu, dat is de naam van de oorspronkelijke tenten van de Sami, de plaatselijke herdersbevolking. Wie wat meer van de regio zou willen weten kan naar Polaria gaan, een museum waar op grote schermen door middel van luchtbeelden meer getoond wordt van de omgeving. In Polaria zijn ook zeehonden en andere dieren die in de wateren in dit deel van de wereld leven te zien.

Een andere belangrijke plaats in de regio is Alta. De plaats heeft grote aantrekkingskracht op natuurliefhebbers, die afkomen op de grote naaldwouden en bergvlakten in de regio. De stad ondervond grote schade van de Tweede Wereldoorlog en werd in die periode grotendeels vernield, maar is in de loop der jaren volledig herbouwd. Hier is onder andere het Sorrisniva Iglo Hotel te vinden, waar maximaal 80 gasten kunnen overnachten tussen de ijsblokken. In het hotel zijn allerlei ijssculpturen te vinden. Het restaurant, de lounge en de sauna zijn buiten dit ijscomplex te vinden. Nabij Alta is ook het ‘Rock Art’-centrum te vinden. Hier zijn rotsschilderingen van tussen de 2000 en 6000 jaar oud te vinden. In de wintertijd is alleen het nabij gelegen museum te bezichtigen.

Hier onder een video-impressie van de mogelijkheden van deze regio:

One Response

  1. Hans

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.