Bestrijd je achtbaanangst met cursus

Veel moeders zien een ritje in een achtbaan niet zitten, om je angst aan te pakken kun je nu een cursus volgen.

Veel moeders zien een ritje in een achtbaan niet zitten, om je angst aan te pakken kun je nu een cursus volgen.

Veel moeders zijn bang voor een rit in een achtbaan. Dat terwijl hun kinderen graag met ze in zo’n attractie zouden gaan. Vaak wordt de vader er dan bijgehaald maar nu is er ook een andere oplossing. Op vrijdag 29 maart organiseert Walibi Holland als eerste Nederlandse attractiepark een rollercoastercursus die bange moeders van hun achtbaanangst af helpt. De cursus wordt gegeven met behulp van twee therapeuten van (vlieg)angstinstituut Stichting VALK. Tijdens de cursus leren de moeders onder andere welke verschillende klachten een rol spelen bij angst voor achtbanen en worden ze geïnformeerd over de veiligheidsmaatregelen van attracties.

Walibi vind dat iedereen plezier moet hebben in een pretpark en besloot daarom met de cursus te beginnen.  ‘Moeders blijven achter bij de tassen, terwijl de rest van het gezin lekker aan het genieten is van de attracties. De reden daarvan is vaak omdat ze niet zo nodig in een achtbaan hoeven, ze zijn bang’, aldus directeur Mascha van Till. In samenwerking met Stichting VALK (VliegAngstbestrijding Leidse universiteit KLM) hebben ze de cursus ontwikkeld.

‘Vliegangst is een veelvoorkomend probleem omdat het een kapstok van onderliggende angsten is’, aldus dr. Lucas van Gerwen, directeur van Stichting VALK. ‘De belangrijkste zijn: claustrofobie, hoogtevrees, controledrang, angst voor controleverlies, sociale angst en angst voor ziekte, dood of letsel. Allemaal klachten die mensen er ook van weerhouden om in een achtbaan te stappen. Het grootste verschil tussen vliegangst en angst voor achtbanen is dat achtbanen zijn gemaakt voor het plezier. Voor de meeste achtbaanliefhebbers geldt: ‘hoe sneller, hoe liever’. De snelheid en g-krachten die je in een achtbaan juist opzoekt, zal je in een passagiersvliegtuig natuurlijk nooit ervaren.’ Tijdens de cursus, die bestaat uit een theoretisch en praktijk gedeelte, zullen de deelnemende moeders onder therapeutische begeleiding een ritje gaan maken in een achtbaan.

In totaal kunnen er 10 moeders meedoen aan de cursus. Het attractiepark Walibi Holland opent haar deuren op zaterdag 30 maart. De geselecteerde deelnemers aan de rollercoastercursus verblijven het eerste weekend van het nieuwe seizoen in het vernieuwde vakantiepark van Walibi Holland: Walibi Village met 7 en 8-persoonshuisjes. Na een dag vol spanning en actie kunnen de deelnemers hier samen met hun gezin bijkomen. Moeders die willen deelnemen aan de rollercoastercursus op vrijdag 29 maart kunnen zich tot en met maandag 18 maart aanmelden via de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.