Boerencampings: ‘Weg met toeristenbelasting’

Boeren pikken het niet meer. Foto: Common Creative

Boeren pikken het niet meer. Foto: Common Creative


Eigenaren van boerencampings vinden het heffen van toeristenbelasting onnodig en onzinnig. De in Stichting Vrije Recreatie (SRV) georganiseerde campings hebben inmiddels meer dan 30.000 handtekeningen ingezameld als protest tegen de belasting. De handtekeningen worden dinsdag 9 april overhandigd aan de Vaste Commissie van Binnenlandse Zaken.

SVR-voorzitter Wim van den Berg: “Terwijl de kampeerders bij ons genieten van rust, ruimte en betaalbaarheid, gaan de belastingen in de gemeente waar de kampeerders wonen gewoon door. Oneerlijk en onverstandig. Oneerlijk ook omdat de opbrengst ervan in veel gevallen wordt gebruikt voor het dichten van de gemeentebegroting in plaats van, bijvoorbeeld, het verbeteren of aanleggen van fietspaden of picknickplaatsen e.d. Onverstandig, omdat de hoogte van deze heffing van gemeente tot gemeente verschillend is, zodat recreanten voor andere gemeenten of landen gaan kiezen; bovendien onverstandig omdat de praktijk reeds heeft uitgewezen dat hierdoor de plaatselijke middenstand een belangrijk deel van haar omzet mist.”

De SVR-kampeerboeren zeggen niet gedwongen te willen worden om op te treden ‘als onbezoldigd belastingambtenaar’ en verzetten zich dan ook fel tegen deze vorm van belastingheffing. Het kamperen op een SVR-camping is volgens Van den Berg nog steeds de meest voordelige manier van vakantie vieren. Recreanten van de SVR waren vorig jaar goed voor in totaal zo’n 9 miljoen overnachtingen. De SVR denkt dat door de economische omstandigheden ook dit jaar weer veel vakantiegangers gebruik zullen maken van de bijna 2000 SVR-campings in binnen- en buitenland.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.