De paaseieren komen uit Barneveld

In de aanloop naar Pasen staan eieren altijd even extra in de schijnwerper. Om meer over eieren en over kippen te weten te komen kun je naar het Pluimveemuseum in Barneveld gaan. Barneveld staat bekend als de bakermat van de Nederlandse Pluimveehouderij, en die rol heeft het nog steeds. Daarom is het ook niet vreemd dat het Pluimveemuseum hier gevestigd is. In het museum leer je alles over de geschiedenis van de kip en het ei. Dit doen ze doormiddel van exposities, een hoendertuin, een veilinglokaal in bedrijf, een museumwinkel, kuikens uit de broedmachine en meer.

Het verleden en heden van de pluimveehouderij lopen als een rode draad door het museum. Je krijgt bijvoorbeeld antwoord op de vragen: Hoe zitten een kip en ei in elkaar? Hoe werkt een broedmachine? en Hoe worden eieren gesorteerd? Daarnaast kun je meemaken hoe een echte veiling van eieren gaat. In het veilinglokaal, met een interieur uit 1930, kun je meebieden en zo een doosje eieren of een ander souvenir kopen.

Ook heeft de museum een uitgestrekte hoendertuin (4000 vierkante meter) waar je doorheen kan wandelen. In de tuin vind je de 20 verschillende hoenderrassen die Nederland kent. Stuk voor stuk zijn ze anders gekleurd. Daarnaast komen uit een oude broedmachine kuikentjes die je mag vasthouden. Dit jaar is ‘Het jaar van de Barnevelder’, daarmee wordt de kip met die naam bedoeld. Vanouds is dit het bekendste hoenderras in Nederland. Deze kip is al meer dan 100 jaar populair en staat daarom dit jaar extra in de schijnwerpers. Dit doen ze met een fotowand in het museum en natuurlijk Barnevelders in de hoendertuin

Dit jaar is er ook een wisselexpositie met het Naturalis in Leiden. Dit museum heeft een uitgebreide collectie van het leven op aarde. Het Pluimveemuseum kon een selectie over pluimvee lenen voor de expositie. Je vind hier niet alleen kippen, maar ook eenden, kwartels, ganzen en zelfs een opgezette struisvogel brengen pluimvee uit lang vervlogen tijden tot leven.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Meer informatie is in de folder-pluimveemuseum-2017-okt2016-396×210 van het museum te vinden.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.