Dilemma op de piste

Steeds meer mensen dragen tijdens het skiën of snowboarden een helm.

Steeds meer mensen dragen tijdens het skiën of snowboarden een helm.

Moet je tijdens het skiën of snowboarden een helm dragen? Dat is het dilemma waar veel mensen voor staan voordat ze van de piste afgaan. Het wintersportseizoen is nog niet afgelopen en daarmee zijn er nog steeds mensen die de pistes op gaan. Steeds meer  wintersporters dragen een helm als ze een afdaling maken. Dit is ook heel verstandig gebleken want 15 % van de ongevallen op de piste eindigt met hoofdletsel. Als je een helm op hebt verlaagt de kans op ernstig hoofdletsel met 33%. Argumenten tegen het dragen van een helm waren een lange tijd dat het te warm was of niet comfortabel zat, maar door veel verbeteringen op dit gebied is daar al lang geen spreken meer van.

In sommige skigebied in Oostenrijk en Zwitserland is het voor kinderen al verplicht om met een helm de piste op de gaan. Ook mensen in een voorbeeldfunctie, zoals skileraren, gaan steeds meer een helm dragen. Wat op wintersport toch altijd belangrijk gevonden wordt is dat je ‘erbij’ hoort. Dus je kleren en je ski’s moeten de juiste kleur hebben en je must en bril zijn volgens de laatste mode. Lang was een helm een goede manier om er vooral niet ‘bij’ te horen, daar komt nu verandering in.  Steeds meer bekende skiërs skiën met een helm en staan met helmen op film en posters. Ook zijn helmen veel mooier geworden afgelopen jaren.

Maar waarom hebben veel mensen nog geen helm op als je gaan skiën? Ten eerste zijn er ook veel locals op de piste. Voor deze mensen is skiën een beetje wat fietsen voor ons is. En zeg nou eerlijk, jij gaat toch ook niet met een helm op naar de supermarkt fietsen? Daarnaast hebben mensen vroeger, voordat helmen comfortabel waren, eens een helm geprobeerd en vonden het niets. Die mening is ze bijgebleven en daarom proberen ze het nu niet meer. Ook is het argument dat je door een helm minder goed hoort. Je kan dus niet goed inschatten waar anderen op de piste zijn. En als laatste zeggen sommige mensen dat je harder zou gaan door het gevoel van veiligheid dat een helm je geeft.

Uiteindelijk moet je zelf beslissen of je met een helm de piste af gaat. Op deze website vindt je tips waar je op moet letten bij het kopen van een skihelm.

 

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.