Eerste Brilbeerbaby voor ZOO Antwerpen

Het babybeertje met mamabeer Zamora. Het beertje is op 3 februari geboren.

Het babybeertje met mamabeer Zamora. Het beertje is op 3 februari geboren.

Het is de eerste keer voor ZOO Antwerpen dat ze een Brilbeerbaby mogen verwelkomen, het is zelfs de eerste keer voor België. Er stonden 2 nestboxen ter beschikking van de mamabeer Zamora maar ze maakte liever haar eigen nest in een ander verblijf. Dit was buiten het zicht van de nestcamera’s waardoor de geboorte niet gefilmd is. De verzorgers ontdekten bij een korte controle één schattig beertje in het stro. Het jong is op 3 februari geboren. De verzorgers proberen ze zo min mogelijk te storen zodat mamabeer Zamora haar welp in alle rust kan grootbrengen. Het is haar eerste en dus meest kwetsbare worp.

Mamaberen blijven de eerste weken zonder te eten en te drinken in hun nest bij hun jong. De eerste vier tot zeven weken is het kleine beertje blind en weerloos en verlaat het het nest niet. Na die periode doet het zijn oogjes open. Kort daarna probeert het kleintje te lopen en te klimmen.

De verzorgers hebben alvast een speelplaats ingericht met takken, touwen en stammetjes om de jonge beer kennis te laten maken met de verschillende materialen van het buitenperk. Een dik strobed zal zijn val breken bij klimpogingen. Als het jong 10 tot 12 weken oud is, vergezelt het zijn moeder bij korte tochtjes.

Mannetje Gladstone en vrouwtje Zamora (13 jaar) vormen sinds juli vorig jaar een genetisch belangrijk koppel. Jacht, illegale handel en habitatverlies maken de soort kwetsbaar. ZOO Antwerpen werkt actief mee aan het Europees kweekprogramma en voert DNA-onderzoek uit op meststalen van brilberen uit Peru en Bolivia om de soort beter te kunnen beschermen in de natuur.

Je kan het kleine beertje vanaf nu op de voet volgen. Elke donderdag is het weekdagboek hier te lezen.

De eerste babygeluidjes + foto van onze nieuwste aanwinst! Je hoort duidelijk het ritmische en zoemende geluid van tevredenheid na een heerlijke voeding bij mama. 

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.