Pixar-kunst in Amsterdam te zien

Vijf jaar geleden was er ook al een Pixar-tentoonstelling. Foto: Common Creative

Vijf jaar geleden was er ook al een Pixar-tentoonstelling. Foto: Common Creative


De internationale expositie Pixar: 25 Years of Animation opent op donderdag 30 mei 2013 haar deuren voor publiek in Amsterdam EXPO. Voor deze expositie zijn meer dan 500 oorspronkelijke kunstwerken geselecteerd uit de archieven van Pixar Animation Studios in Californië. Het publiek wordt meegenomen op een backstage tour langs de creatieve ontwerpprocessen achter enkele van de meest succesvolle animatie-titels ter wereld zoals Toy Story, Finding Nemo, Wall-E en Up.

De tentoonstelling vertelt het verhaal achter de films, onthult waar de ideeën voor de hedendaagse Pixar animatieklassiekers zijn ontstaan en hoe de films tot leven werden gebracht. Pixar: 25 Years of Animation presenteert de originele modellen, oude animatiefilms, one-of-a-kind animatie-installaties, zoals de Zoetrope, storyboards, schetsen, pentekeningen, schilderijen, pastellen en kleifiguren.

‘Mensen beseffen vaak niet hoe belangrijk traditionele media zoals tekenen en schilderen zijn om een computer geanimeerde film te maken. De artiesten van Pixar studio’s creëren honderden, soms duizenden kunstwerken om ons te helpen bij het ontdekken van de karakters en werelden. Het werk dat zij doen, is geweldig en voordat deze expositie was samengesteld, waren wij niet in staat om de originele werken te delen met mensen buiten de studio. Wij zijn verheugd dat deze kunstwerken nu te zien zijn in Nederland.’ Aldus John Lasseter, Chief Creative Officer of Walt Disney and Pixar Animation Studios and Principal Creative Advisor of Walt Disney Imagineering.

‘Als mensen aan Pixar denken, denken ze vaak aan de films, verhalen, vernieuwende technologie en schitterende computer graphics. Echter, veel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat traditionele beeldende kunsten een essentiële rol spelen in het animatieproces. Ik ben er enorm trots op dat we deze internationale expositie in Amsterdam EXPO mogen presenteren en zo op onze eigen manier het verhaal van Pixar kunnen vertellen.’ Aldus Peter Tabernal, CEO van Amsterdam EXPO.

Bezoekersinformatie
Pixar: 25 Years of Animation is vanaf donderdag 30 mei 2013 dagelijks geopend voor publiek. Amsterdam EXPO bevindt zich aan de Gustav Mahlerlaan 24 in Amsterdam, naast station Amsterdam Zuid. De kaartverkoop voor de expositie start vandaag. Reguliere tickets zijn verkrijgbaar vanaf 16,- (exclusief servicekosten). Groepstarieven zijn van toepassing vanaf tien betalende personen. Docenten, leraren en onderwijsassistenten hebben na online registratie altijd gratis toegang tot Amsterdam EXPO. Amsterdam EXPO is iedere dag geopend van 9.00 uur tot 18.00 uur. Kijk voor meer informatie en ticketverkoop op www.amsterdamexpo.nl.

Amsterdam EXPO
Amsterdam EXPO biedt met een vloeroppervlakte van bijna 3.000 m2 permanent onderdak aan internationale exposities die in het buitenland reeds hun succes bewezen hebben. Reizende tentoonstellingen die zich kenmerken door het populairwetenschappelijke, -artistieke en –historische karakter strijken telkens tijdelijk neer. In 2012 trok de anatomietentoonstelling BODY WORLDS & The Story of the Heart bijna 200.000 bezoekers naar de Amsterdamse Zuidas en tot en met 5 mei 2013 vindt de expositie Toetanchamon, zijn graf en zijn schatten nog plaats in Amsterdam EXPO. Vanaf 30 mei 2013 is Pixar: 25 Years of Animation dagelijks geopend voor publiek.

Het NOS-journaal maakte deze reportage over dit onderwerp.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.