Vier het voorjaar met een vlaai

In de regio Venlo kun je in maart het voorjaar vieren met een vlaai.

In de regio Venlo kun je in maart het voorjaar vieren met een vlaai.

In de maand maart staat de regio Venlo in het teken van vlaai. Tijdens deze maand is vier het voorjaar met een vlaai het motto van Regio Venlo, Hoofdstad van de Smaak 2013. Dit Noord-Limburgse gebak is in de regio te vinden in elke lunchroom, dorpscafé en streekrestaurant. Toch is elke vlaai weer anders, er zijn namelijk veel verschillende recepten.

Er zijn ongeveer net zoveel vlaairecepten als dat er ambachtelijke bakkers zijn en heeft ieder dorp zijn eigen variant. Maar een ding is hetzelfde, het deeg is heilig. Vlaaideeg hoort luchtig te zijn. In Noord-Limburg is de vlaaibodem bij voorkeur van gerezen deeg, of Linzerdeeg. De vulling is afhankelijk van het seizoen en komt van dichtbij huis – de beroemde Noord-Limburgse aardbeien, blauwe bessen, ouderwetse morellen en kruisbessen en wat hier in de regio nog meer geteeld wordt aan fruit en vruchten.

Bakkerij Gerards-Steeghs is in Regio Venlo Hoofdstad van de Smaak 2013 een van de bekendste ambassadeurs voor vlaai. In de bakkerij van het echtpaar Ard en May in Horst worden zelfs vlaai-workshops gegeven. Zij zijn ook pleitbezorger voor ‘Vlaai Zonder Grenzen’. De ‘Brievenbus-vlaai’ wordt ook steeds bekender; je bestelt via internet een pakketje met de ingrediënten en kan thuis eenvoudig aan de slag. Als je dat nog teveel werk vindt, heeft de slimme bakker onlangs de ’Altijd Vers Vlaai’ bedacht. Een vlaai in deegvorm, ontwikkeld volgens een nieuw procedé, die direct vanuit de diepvries gegarandeerd kraakvers uit de oven komt.

Gedurende de maand maart zijn er in Regio Venlo, Hoofdstad van de Smaak verschillende vlaai-aanbiedingen en proeverijen bij lokale bakkers en in de horeca. Bekende adressen voor vlaai in Noord-Limburg zijn onder andere: Roel Peeters, Kessel; Fleuren, Velden; Arcener Bakhuys, Arcen; Arts, Ottersum. Nadat je al die vlaai geproeft heb kun je de calorien er makkelijk weer af krijgen. Die fiets of wandel je er zo weer af in het ontluikende Noord-Limburgse voorjaarslandschap. Kijk voor tips en routes op de website of hier.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.